≫ 

U Venetu nove mere zbog zaraženog iz Srbije: Ko se ne leči rizikuje zatvor i novčanu kaznu

Osoba koja sakrije simptome zaraze Covidom19 rizikuje ne samo novčanu kaznu od hiljadu evra, vec i zatvor zbog nepoštovanja mera i ugrožavanja javnog zdravlja

  • 1
Mondragone, Italija korona virus Foto: Tanjug/AP

Predsednik regije Veneto Luka Zaja odredio je nove norme nakon sto je u toj severnoj italijanskoj pokrajini Veneto jedan građanin oboleo od Covida-19 po povratku sa zapadnog Balkana, a zatim odbio samoizolaciju i opirao se da otkrije imena osoba sa kojima je bio za vreme zaraze.

Kako piše agenzija AGI, uvodi se obaveza 14-dnevne izolacije za sve Italijane ili osobe koje zive i rade u Venetu, a koji su bili izvan pokrajine duže od 120 sati, kao i dva obavezna testiranja na koronavirus i to pod pretnjom krivične prijave. Takođe, zaražene osobe moraju da saopšte imena osoba sa kojima su bile u kontaktu.

Osoba koja sakrije simptome zaraze Covidom-19 rizikuje ne samo novčanu kaznu od hiljadu evra, već i zatvor zbog nepoštovanja mera i ugrožavanja javnog zdravlja.

Od prvog jula u pokrajini Veneto bilo je ukupnio 28 slučajeva zaraze Covidom-19, od toga 15 "uvezenih", a reč je o zarazi koja je konstatovana kod osoba koje su boravile izvan Italije i došle su ili se vratile u Veneto.

"Korijere dela sera" piše da se sav rizik takvog ponašanja vidi u slučaju "Vićenca", gde je menadžer jedne kompanije pozitivan na kovid-19 po povratku iz balkanskog regiona odbijao lečenje u bolnici i uprkos simptomima virusa nastavio sa društvenim i poslovnim aktivnostima, što je dovelo do novih pozitivnih slučajeva na tom području.

On je, kako navode italijanski mediji, po otvaranju granica otišao najpre u Srbiju, zatim u BiH, a po povratku u italijanski region Veneto već prvog dana je imao temperaturu 38 i druge simptome kovida-19, međutim odbijao je bolničko lečenje i izolaciju dok se njegovo zdravstveno stanje nije pogoršalo.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Audi3 2018

    7. jul 2020 | 16:43

    Zbog njega ja ovo ljeto ne mogu u bih,ali ima Boga....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA