• 27

"Ovo je otvorena provokacija": Grčka osudila pretvaranje Aje Sofije u džamiju

Najviši administrativni sud u Turskoj doneo je danas presudu koja omogućuje vladi da istanbulsku Aja Sofiju, koja je sada muzej, pretvori u džamiju

  • 27
Aja Sofija

Žena sa zastavom ispred Aje Sofije, Foto: Tanjug/AP

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je danas da je presuda turskog suda kojom muzej Aja Sofija u Istanbulu može da postane džamija "otvorena provokacija" civilizovanom svetu.

- Današnja odluka, koja je nastala kao rezultat političke volje predsednika Erdogana, otvorena je provokacija civilizovanom svetu koji prepoznaje jedinstvenu vrednost i ekumensku prirodu spomenika - izjavila je ministarka kulture Lina Mendoni, prenosi Rojters.

Najviši administrativni sud u Turskoj doneo je danas presudu koja omogućuje vladi da istanbulsku Aja Sofiju, koja je sada muzej, pretvori u džamiju.

Aja Sofija je, inače, bila najpre vizantijska pravoslavna bazilika, posle pada Carigrada 1453. godine pod Osmanlijsku vlast postala je džamija, a sada je muzej.

Ruska ckrva se oglasila povodom odluke o Aja Sofiji: "Ovo može da dovede do još većih podela"

Ruska pravoslavna crkva izrazila je danas žaljenje što turski sud nije uzeo u obzir njenu zabrinutost kada je doneo presudu da je odluka o tome da istanbulska Aja Sofija postane muzej bila nezakonita. Ona je navela da bi odluka mogla da dovede do još većih podela, preneli su ruski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    Simonida MILAN RAKIĆ (Freska u Gračanici) Iskopaše ti oči, lepa sliko! Večeri jedne na kamenoj ploči, Znajući da ga tad ne vidi niko, Arbanas ti je nožem izbo oči. Ali dirnuti rukom nije smeo Ni otmeno ti lice, niti usta, Ni zlatnu krunu, ni kraljevski veo, Pod kojim leži kosa tvoja gusta. I sad u crkvi, na kamenom stubu, U iskićenom mozaik-odelu, Dok mirno snosiš sudbu svoju grubu, Gledam te tužnu, svečanu, i belu; I kao zvezde ugašene, koje Čoveku ipak šalju svetlost svoju, I čovek vidi sjaj, oblik, i boju Dalekih zvezda što već ne postoje, Tako na mene, sa mračnoga zida, Na iščađaloj i starinskoj ploči, Sijaju sada, tužna Simonida, – Tvoje već davno iskopane oči

  • Lea

    U Bibliji pise da ce uskoro svetske vlasti zabraniti sve reliije. Nije ni cudo sta se radi. Ne postuju mere, ponasaju se nadmeno, pljackaju drzavnu kasu, mesaju se u politiku. Ja sam hriscanka ali vidim da vecina su lazni hriscani koji idu protiv Bozje volje. Zato ce ih Bog kazniti,kao sto je kaznio Jevreje kad su se klanjali zlatnom teletu.

  • SrbBgd

    Aja Sofiju su ozidali hrišćani i ona će uvek biti hrišćanski verski objekat.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima