≫ 

Terorista sa Novog Zelanda, koji je pred pokolj slušao krajiške pesme, hoće sam da održi završnu reč

Ubica iz Krajstčerča zatražio da održi završnu reč na sudu

  • 2
brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad

Foto: Tanjug/AP

Australijanac Brenton Tarant, koji se pred sudom izjasnio da je kriv za ubistvo 51 islamskog vernika tokom molitve u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu u martu 2019. godine, zatražio je da sam održi završnu reč pred izricanje presude, saopšteno je u sudu, prenosi Rojters.

Tarant se tereti za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i teroristički napad, a njegovo priznanje krivice učinilo je nepotrebnim sudski proces koji je trebalo da počne u junu.

Ipak, priznanje krivice i odluka da sam održi završnu reč neće uticati na izricanje presude zakazano za 24. avgust.

Tarantovi advokati saopštili su da odluka njihovog klijenta nije narušila njihov odnos jer je zahtev optuženog u skladu sa njegovim zakonskim pravima.

Fasciniran Srbijom i njenim herojima?

 

Tarant je svoj zločin "pravdao" činjenicom da je hteo da zaštiti svoju rasu. Čitav pokolj je emitovao uživo preko društvenih mreža, a ono što je posebno privuklo pažnju jeste muzika koju je puštao u automobilu pre masakra, kao i imena koja su bila ispisana na njegovom oružju.

Taranat je pre svog zločina slušao srpsku nacionalističku muziku, koja veliča postupke osuđenog ratnog zločinca, a na oružju kojim je počinjen masakr su ispisana imena Miloša Obilića i Baje Pivljanina, koji su se pre nekoliko vekova borili protiv otomanski muslimana.

Srpska nacionalistička pesma koju je ubica slušao veliča postupke lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratne zločine počinjene nad bosanskim muslimanima tokom rata u bivšoj Jugoslaviji 1992. - 1995. godine. U ovoj pesmi se spominju i brojni pogrdni izrazi za muslimane.

Video: Terorista na Novom Zelandu pre masakra slušao krajiške pesme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eric Cartman

    13. jul 2020 | 13:39

    On nije terorista, vec potisnuti pojedinac koji je u nedostatku drugih opcija odlucio da uzme stvari u svoje ruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA