Kako će svet izgledati u narednih 80 godina: Biće nas sve manje, promeniće se poredak sila

U više od 20 zemalja, među kojima su i Japan, Španija, Italija, Tajland, Portugal, Južna Koreja i Poljska, broj stanovništva će se prepoloviti

  • 5
Globalna starosna struktura, grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Na Zemlji će 2100. živeti 8,8 milijardi ljudi, dve milijarde manje od procena UN-a, prema istraživanju objavljenom u sredu koje predviđa novu globalnu ravnotežu sila kao rezultat pada stope fertiliteta i starenja stanovništva. Svetska populacija verovatno će dosegnuti vrhunac za 44 godine, tačnije 2064., sa 9,7 milijardi ljudi, a potom će početi da opada, pa će do kraja stoleća biti oko 8,8 milijardi.

Do kraja stoleća u 183 od 195 zemalja, pod uslovom da nema navale migranata, zabeležiće se pad broja stanovnika ispod praga potrebnog za održavanje njegovog broja, objavio je međunarodni tim naučnika u časopisu Lancet.

U više od 20 zemalja, među kojima su i Japan, Španija, Italija, Tajland, Portugal, Južna Koreja i Poljska, taj će se broj barem prepoloviti, prenosi CNN.

I u Kini će se broj gotovo toliko smanjiti, s 1,4 milijarde danas na 730 miliona za 80 godina. U istraživanju se navodi da će se populacija Japana smanjiti sa 128 miliona ljudi, koliko ih je bilo 2017. na 60 miliona 2100. Broj stanovnika Tajlanda pašće sa 71 na 35 miliona, populacija Španije će se prepoloviti s 46 na 23 miliona ljudi, Italije sa 61 na 31 milion, Portugala s 11 na 5 miliona te Južne Koreje s 53 na 27 miliona.

Podsaharska Afrika će u tom razdoblju utrostručiti broj na oko tri milijarde ljudi, a samo stanovništvo Nigerije porašće na 800 miliona do 2100., i biti drugo nakon Indije s 1,1 milijardom stanovnika.

- Ta predviđanja sugerišu dobre vesti za okolinu, uz manje pritiska za proizvodnju hrane i manje emisije ugljen dioksida, kao i značajne ekonomske prilike za delove Podsaharske Afrike - kaže Kristofer Marej, koji je vodio istraživanje, direktor Insituta za zdravstvene procene i merenja (IHME) pri univerzitetu Vašington za AFP.

- Većina zemalja izvan Afrike imaće manje radne snage i obrnute populacijske piramide što će imati duboko negativne posledice za ekonomiju - dodao je on.

Za visoko razvijene zemlje u toj kategoriji najbolje rešenje za održavanje nivoa stanovništva i ekonomskog rasta biće fleksibilna imigracijska politika i društvena podrška porodicama koje žele da imaju decu, zaključuje studija.

- Suočene s padom broja stanovnika postoji stvarna opasnost da neke zemlje razmotre ograničavanje pristupa zdravstvenim delatnostima koje se bave reprodukcijom što bi imalo potencijalno pogubne posledice. Najvažnije je da slobode i prava žena budu na vrhu razvojne politike svake vlade - istakao je Marej.

866 miliona ljudi biće starije od 80

 

Socijalne i zdravstvene službe biće potrebno reformisati kako bi mogle brinuti za mnogo starije stanovništvo. S padom stopa fertiliteta i rastom očekivanog životnog veka širom sveta broj dece mlađe od pet godina smanjiće se više od 40 posto, sa 681 milion u 2017. na 401 milion u 2100. utvrdila je studija.

Na drugom kraju spektra, 2,37 milijarde ljudi, više od četvrtine globalnog stanovništva, biće starije od 65 godina. Onih starijih od 80 biće umesto današnjih 140 miliona - čak 866 miliona.

Snažan pad broja radnog stanovništva i odnos tog broja i neradnog stanovništva predstavljaće ogromni izazov za mnoge zemlje.

Baba i deda se drže za ruku, ruke, starci, stari ljudi

Foto: Shutterstock

- Društva će se boriti da ekonomski napreduju s manjim brojem radnika i manjim poreznim prihodima - kaže profesor  Stajn Emil Volset iz IHME-a.

Broj radno sposobnih u Kini pašće s današnjih 950 miliona na nešto više od 350 miliona do kraja stoleća što predstavlja pad od 62 posto.

Pad toga broja u Indiji biće manje strm - sa 762 na 578 miliona.

U Nigeriji s druge strane, radno stanovništvo porašće s današnjih 86 miliona na više od 450 miliona u 2100.

Novi svet i preraspodela moći

 

Do 2050. BDP Kine premašiće onaj SAD-a, ali do 2100. pašće na drugo mesto, predviđaju naučnici.

Indijski BDP skočiće na treće mesto, a Japan, Nemačka, Francuska i Britanija ostaće među deset najvećih svetskih ekonomija.

Brazil bi, prema predviđanjima, pao s osmog na 13. mesto, a Rusija s 10. na 14. Istorijske sile Italija i Španija ispašće iz grupe 15 najjačih na 25. odnosno 28. mesto.

Indonezija će postati 12. najveća svetska ekonomija, a Nigerija, trenutno 28., postaće deseta svetska sila.

- Do kraja stoleća svet će biti multipolaran s Indijom, Nigerijom, Kinom i SAD-om kao dominantnim silama - kaže Ričard Horton, opisujući studiju kao obris "radikalnih promena u geopolitičkoj moći".

Deca, škola, maske, učionica, igralište, nastava, razmak, odstojanje, socijalna distanca, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Do sada UN, koji je predviđao 2030. 8,5 milijardi stanovnika, 2050. 9,7 milijardi i 2100. 10,9 milijardi stanovnika, imao je monopol u predviđanju kretanja rasta stanovništva.

Razlika između procena UN-a i IHME-a počiva na razlikama u stopi plodnosti. Za održavanje broja stanovnika potrebno je da svaka žena u fertilnoj dobi rodi 2,1 dece. Koristeći podatke Studije globalnog opterećenja bolesti iz 2017. istraživači su predvideli da će se najbrže smanjivati populacija u Aziji i zemljama istočne i središnje Evrope.

UN predviđa da će zemlje s niskim fertilitetom beležiti rast stope prosečno na 1,8 dece po ženi, kaže Marej.

- Naša analiza sugeriše da će žene s poboljšanjem svog obrazovanja i većim pristupom zdravstvenim službama odabrati da imaju prosečno manje od 1,5 dece. Nastavak rasta svetske populacije u ovom stoleću više nije najverovatniji trend svetskog stanovništva - zaključio je Marej.

Video: Pitanje koje postaje neizbežno: Da li je treći svetski rat na pomolu?

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imperia

    15. jul 2020 | 12:23

    Pa onda je sve jasno. Sad znamo sta im je cilj sa ovom pandemijom.

  • 534

    15. jul 2020 | 12:50

    Projekat je pokrenut. Sad ga gledamo uživo.

  • Astronom

    15. jul 2020 | 12:33

    Samo ako se posetioci koji se cesto vidjaju u celom svetu ,se ne umesaju i onda nestanemo,sve je dobro dok nas samo posmatraju i prolaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA