≫ 

Istorijski ulov lažnih novčanica: Zaplenjeno 50 stanova, 10 kompanija, 12 luksuznih vozila

Sumnja se da se mozak cele te kriminalne operacije lažnim novcem bavio više od 20 godina

  • 2
Falsifikovan novac Najveća zaplena u Italiji / Foto: Europol

Uhapšene 44 osobe, zaplenjena imovina vredna osam miliona evra i razbijanje grupe za koju se veruje da je odgovorna za proizvodnju 25 posto lažnih novčanica evra koje cirkuliraju po Evropi, rezultat su zajedničke akcije policija Italije, Belgije i Francuske, ako i Evropola.

Hapšenja su pre nekoliko dana obavljena u Italiji, a tamošnja policija zaplenila je 50 apartmana, dve farme, 10 kompanija koje su se bavile različitim poslovima, 12 vozila, luksuzni brod... piše Večernji list. 

Korišćene visoko kvalitetne mašine

Iz Evropola su saopštili da je reč verovatno o najvećoj kriminalnoj grupi koja se bavila štampanjem lažnih evra, a višegodišnja policijska operacija počela je u 2017. kada je italijanska policija zaplenila novčanice od 50 evra. Pregledom tih novčanica forenzičari su ustanovili da je za njihovo falsifikovanje korišćena vrlo sofisticirana tehnologija koja je uključivala i visoko kvalitetne mašine za krivotvorenje i jako visok kvalitet papira za izradu krivotvorenih novčanica.

Istražujući dalje, policija je posumnjala da je reč o organizaciji koja je kroz godine u promet bacila oko tri miliona lažnih novčanica evra u vrednosti od 233 miliona evra. Prema Evropolu, to je jedna četvrtina svih krivotvorenih novčanica koje su otkrivene od uvođenja evra.

Sumnja se da se mozak cele te kriminalne operacije krivotvorenjem novca bavio više od 20 godina. Osim što je osmislio način za visokokvalitetno falisfikovanje para, osumnjičen je i za njihovu distribuciju širom Evrope. Istraga je otkrila i da je s ovim poslom oko novčanica evra bila povezana i Kamora (Camorra), jedna od italijanskih mafijaških organizacija.

Predistraga koje je 2018. pokrenuta u Napulju rezultovala je zaplenom 450.000 krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 i 100 evra, vrednih oko 41 milion evra.

Taj novac je bio skriven u bačvama. Te iste godine, italijanska policija otkrila je i ilegalnu fabrku u kojoj su se izrađivali novčići od 50 centi, a tada su uhapšene četiri osobe.

Video: U jastuku skriveno više od 150.000 evra: Carinici na prelazu Gradina zaplenili veliku sumu novca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA