≫ 

Lično nadgleda radove, osvanule i fotke: Erdogan ušao u Aja Sofiju

Hrišćanske ikone će biti prekrivane tokom molitvi

  • 20
Redžep Tajip Erdogan, Aja Sofija Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan posetio je danas Aja Sofiji u Istanbulu, prvi put od kada je ta građevina prošle nedelje pretvorena iz muzeja u džamiju.

Erdogan je posmatrao radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju, saopštio je njegov kabinet koji je objavio fotografije slikane unutar Aja Sofije.

Erdogan je ranije najavio da će prva molitva biti održana 24. jula, ali se zasad ne zna da li će joj i on prisustvovati, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Državni savet, najviši upravni sud Turske, presudio je prošle nedelje u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Erdogan je odmah posle objavljivanja te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.

Po navodima verskih vlasti, 500 ljudi će učestvovati na prvoj kolektivnoj molitvi u petak u Aja Sofiji koja je na početku svoje istorije bila vizantijska katedrala.

Navodi se da će hrišćanske ikone biti prekrivene tokom muslimanske molitve.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.

Video: Aja Sofija: Građevina koja deli i spaja civilizacije i nacije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    19. jul 2020 | 18:12

    Ovo se isto radi po Raškoj oblasti,naziva se nekakvim sandzacima kao da je Srbija u Osmanskom carstvu.Vratiti imena naših predela koji su tu više od hiljadu godina.Turci bili i odoše a nama ostaviše problem!

  • Невена

    19. jul 2020 | 18:08

    Ма можете скривати и пред њима се Алаху вјечно молити али од истине коју ће те током своје молитве покрити НЕ МОЖРТЕ ПОБЈЕЋИ. Њу не можете сакрити ! Нико се на туђој несрећи усрећио није тако да нећете ни ви Турци ни онај што као нешто из Ватикана жали. ПС Слава Русији о РПЦ заштитници СПЦ!!!

  • Peko

    19. jul 2020 | 19:17

    Samo ti nadgledaj, iako znaš da ćete klanjati pod kupolama sa kojih vas gleda Bogorodica i sam Gospod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA