Švedska menja taktiku praćenja zaraženih korona virusom: Građani sami obaveštavaju kontakte

Postojeći sistem je dobro funkcionisao kad je broj infekcija bio manji, ali je postajao manje efikasan kako broj raste

  • 0
Švedska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Švedska zdravstvena agencija saopštila je danas da menja smernice za praćenje kontakata zaraženih korona virusom tako da pronalaženje u većoj meri vrše same zaražene osobe.

Nova uputstva proizilaze iz strategije koju je usvojila većina zemalja u kojoj vlasti prate i obaveštavaju ljude koji su bili u bliskom kontaktu sa nosiocem bolesti, prenosi Rojters.

Portparol agencije je rekao da je mnogo bolje da pojedinci sami kontaktiraju ljude koje su možda zarazili, nego zvanične jedinice za praćenje koje trenutno imaju ovu odgovornost.

Postojeći sistem je dobro funkcionisao kad je broj infekcija bio manji, ali je postajao manje efikasan kako broj raste, kaže portparol.

Za razliku od većine sistema za praćenje, švedski sistem nije anoniman, jer se od pojedinaca očekuje da vesti o svojoj infekciji prenesu svima sa kojima su bili u bliskom kontaktu.

Još nije jasno kako će to funkcionisati u praksi ili hoće li vlasti proveravati ovaj "uradi sam" aranžman, navodi Rojters.

Očekuje se da će zdravstvena agencija narednih dana izdati pune smernice.

Iako se broj infekcija u Švedskoj smanjio poslednjih nedelja, ukupno je 78.048 ljudi zaraženo od početka pandemije, što je brojka koja znatno nadmašuje njene skandinavske susede. Takođe, 5.639 je preminulo u Švedskoj od koronavirusa.

Video: Bojan Đorđić: U Švedskoj nema policijskog časa, ali svi poštuju samoizolaciju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA