Severna Koreja napravila vakcinu protiv korone? Nemaju zaraženih, a hoće da je testiraju na ljudima

Severna Koreja, koja uporno tvrdi da nema nijednog zaraženog korona virusom, ušla je u trku za razvijanje vakcine protiv Covid-19

  • 9
Kim Jong Un, Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja saopštila je da se pridružuje trci za razvijanje vakcine protiv Covid-19, globalnom takmičenju koje je okupilo najveće svetske medicinske umove i koje će koštati više milijardi dolara.

Prema severnokorejskoj Državnoj komisiji za nauku i tehnologiju, klinička ispitivanja vakcine već su u toku i sada se vodi debata o tome kako da se nastavi sa trećom fazom, koja uključuje testiranje na ljudima, navodi CNN.

Postavlja se pitanje zašto Severna Koreja, koja ima jedan od najmanjkavijih zdravstvenih sistema na planeti i koja se decenijama oslanja na pomoć Svetske zdravstvene organizacije u snabdevanju vakcinama i imunizaciji, troši vreme, novac i resurse na razvoj vakcine protiv korona virusa.

Ovome treba dodati da Pjongjang nije javno priznao postojanje nijednog slučaja infekcije korona virusom u zemlji.

CNN ocenjuje da odgovor nije jednostavan, ali da je verovatno reč o kombinaciji straha od virusa i pokušaju da se građani Severne Koreje ubede da će se lider Kim Džong Un još jednom suočiti sa izazovom i zaštititi svoj narod.

Severna Koreja je jedna od prvih država koja je Covid-19 shvatila kao ozbiljnu pretnju, a za to ima dobar razlog - većina stručnjaka veruje da njen zdravstveni sistem ne bi izdržao udar pandemije.

Naime, kako navodi CNN, mnoge medicinske ustanove u Severnoj Koreji nemaju sigurno snabdevanje strujom ili tekućom vodom.

Često nedostaje medicinska oprema, a čini se da su problem i testovi na korona virus.

Od početka jula, samo 922 osobe u zemlji sa oko 25 miliona stanovnika testirane su na virus, izjavio je predstavnik SZO u Severnoj Koreji, dr Edvin Salvador.

On je naveo da je od početka pandemije 25.551 osoba stavljena u karantin i kasnije puštena.

Mnogi nezavisni stručnjaci za javno zdravlje sumnjaju u tvrdnju Severne Koreje da nema potvrđenih infekcija Covid-19.

Ipak, Severna Koreja ima mogućnosti da zaustavi širenje klastera, jer brzo može da primeni mere koje su druge države sporije prihvatile, ukazuje CNN i podseća da u tu zemlju obično dolazi samo mali broj turista, diplomata i pomoćnih radnika.

Prema većini izveštaja, pandemija je pod kontrolom u Severnoj Koreji, a Kim Džong Un je ranije ovog meseca rekao da su napori njegove zemlje "sjajan uspeh".

On je, međutim, upozorio severnokorejske zvaničnike da svetska zdravstvena kriza još nije prestala.

Video: Brnabić: Srbija će nabaviti vakcine u najkraćem roku ali one moraju biti bezbedne

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toša

    21. jul 2020 | 11:43

    Srbi vam poklanjaju svoj krizni stab da testirate na njima

  • Srbijanci

    21. jul 2020 | 11:36

    Vakcinu prihvatamo samo iz S.Koreje ! ☝

  • Boki

    21. jul 2020 | 10:35

    Kod Kima se moze znati samo ono sto on pusti da se zna.Niko ziv nema pojma sta je istina u toj zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA