≫ 

"Optužuju je da je fašista": Šta strani mediji pišu o ispadu Dua Lipe i mapi "Velike Albanije"

Dua Lipa je objavila mapu "Velike Albanije", koja uključuje u svoju teritoriju Albaniju, Kosovo i delove drugih balkanskih zemalja naseljenih Albancima

  • 0
Dua Lipa Foto: Tanjug/AP

Britanska pevačica albanskog porekla Dua Lipa izazvala je pravu buru objavom na društvenim mrežama. Iako su reakcije, pre svega u Srbiji, odjeknule, inostrani mediji nisu ovome pridavali posebnu pažnju, do danas. Među retkima, o objavi u kojoj se nalazi mapa "Velike Albanije" pišu BBC i Raša tudej.

Dua Lipa je objavila mapu "Velike Albanije", koja uključuje u svoju teritoriju Albaniju, Kosovo i delove drugih balkanskih zemalja naseljenih Albancima. Pored fotografije, objavila je i definiciju reči "autohton".

Objava na Tviteru i Intagramu izazvala je brojne reakcije, a pevačica se suočila sa optužbama da podržava ekstremni albanski nacionalizam.

BBC u tekstu o ovom slučaju piše da je Lipa opužena da podržava albanski ekspanzionizam. Dodaje se da kontroverza nije nova, te da se na fudbalskoj utakmici 2014. godine dogodio incident kada je dron doneo identičnu mapu na stadion.

- U centru sukoba je status Kosova koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, skoro deceniju nakon NATO bombardovanja koje je prekinulo vladavinu Slobodana Miloševića. Kosovo su priznale SAD i većina evropskih zemalja, ali ne Srbija i njeni glavni saveznici, pre svega Rusija - navodi BBC u tekstu.

Dua Lipa je mapu objavila nakon što se pojavila i online peticija koja poziva kompaniju Apple da u svoje mape uvrsti i Kosovo kao nezavisnu državu. Do jutros je ta peticija skupila preko 120.000 potpisa.

Dua Lipa je rođena u Velikoj Britaniji, ali su joj roditelji sa Kosova. Sa druge strane, njena koleginica Rita Ora rođena je u Prištini, a i ona se priključila pozivima Apple-u kada je reč o mapi i podržala je Dua Lipu.

- Lipa je objasnila i reč autohtoni, što znači starosedeoci na tom mestu. Albanski nacionalisti tvrde da je njihov narod živeo u regionu mnogo pre Srba i koriste ovu tvrdnju kako bi postavljali pravo na obližnje teritorije. Srbi govore da je Kosovo deo njihove teritorije, a nacionalisti uglavnom govore da je "Kosovo Srbija" - dodaje BBC.

Komentatori Lipu nazivaju "fašistom", te na mrežama čak koriste haštag #CancelDuaLipa. Sa druge strane, organizacija "Tim Albanci" bazirana u SAD brani pevačicu govoreći da je ona konačno "razotkrila opasne krajnje desničarske tvrdnje da Albanci nisu starosedeoci na Balkanu".

Raša tudej donosi sličan tekst u kom se dodaje da Lipi kritike nisu strane. Iako su brojni mediji kontakrirali njene predstavnike za medije, pa i samu pevačicu, niko se nije oglašavao.

Video: Kako su četiri Albanke sa Kosova postale najveće muzičke zvezde?

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA