≫ 

Puštali ljude da se zaraze i umiru, ali je imalo efekta: Švedski model za koronu dao rezultate

Švedska strategija borbe protiv koronavirusa očito se isplatila, mišljenje je sve većeg broja međunarodnih eksperata, a u to su uverene zdravstvene vlasti u toj zemlji

  • 69
Švedska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel kaže kako je ohrabren podacima prema kojima je poslednjih sedmica znatno usporio broj teških slučajeva koronavirusa.

- Epidemija se sada usporava, na način na koji mislim da je mali broj nas verovao pre nedelju dana ili više - rekao je Tegnel na konferenciji za medije.

On kaže kako dnevne stope smrtnosti od COVID-19, kao i broj zaraženih na intenzivnoj nezi postupno usporavaju od aprila.

- To je zaista još jedan znak da švedska strategija deluje. Moguće je brzo usporiti zarazu merama koje preduzimamo u Švedskoj - rekao je Tegnel.

Poslednjih dana broj novozaraženih je bio oko 100, a juče je evidentirano samo 20. Broj preminulih juče je bio 10, ali je desetak dana broj bio jednocifren.

Podstimo, Švedska je jedina zemlja koja je od početka epidemije korona virusa primenjivala drugačiju taktiku u borbi sa ovom opasnom bolešću od koje je u svetu obolelo više od 15 miliona ljudi.

Dok se većina zemalja okrenula drastičnim merama, karantinu i blokadama, Švedska se oslonila na odgovornost svojih građana u održavanju socijalne distance, a većinu škola, restorana, i barova ostavili su otvorene.

I dok je Tegnel sve vreme pandemije branio svoju strategiju, kolege iz čitavog sveta su mu spočitavale uspeh, govoreći da je "švedska taktika" neuspela.

Švedska, dnevni bilans Printscreen Worldometers

Mnogi su smatrali da su Šveđani pogrešili jer se nisu zatvorili, jer su u prvom piku Šveđani zabeležili veliku stopu smrtnosti. Međutim, sada kada broj preminulih kod gotovoh svih zemalja obara rekorde, Švedska nema taj problem. Šta više, otkako je krenuo drugi pik prvog talasa Švedska beleži sve manji broj umrlih.

Pogledajte koju grešku Srbi masovno prave s maskom, a tako se mogu zaraziti korona virusom:

Video: Dr Darija objasnila kojim se metodom Srbija bori protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    22. jul 2020 | 11:05

    Pa naravno da je tako jer su ljudi odgovorni a našem čoveku reči nemoj a on će "e ja cu namerno"

  • hogar

    22. jul 2020 | 13:22

    moj rodjak zivi sa zenom i malim detetom u Svedskoj..... uopste ne nose maske idu u redtoran, bioskop, trzne centre, parkove i niko apsolutno niko ne nosi masku... rade, setaju, trce.... sta reci..... nesto ne stima kod nas....

  • Dn

    22. jul 2020 | 10:42

    "Pustali ljude da se zaraze i UMIRU ali ipak imalo efekta" 🤦‍♀️....Izvini prijatelju,ali sta je dobro u tom "efektu"......ako se umire????? Pozz iz Stockholma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA