≫ 

Osuđen bivši čuvar nacističkog logora: Ima 93 godine i umešan je u ubistvo najmanje 5.000 ljudi

Dej je imao samo 17 godina kada je postao čuvar logora Štuthof na severu Poljske

  • 6
Bruno Dey, Bruno Dej

Foto: Profimedia/AFP

Bivši čuvar koncentracionog logora, 93-godišnji Bruno Dej, proglašen je krivim za učešće u ubistvu 5.232 osobe.

Dej, koji je imao samo 17 godina kada je postao čuvar logora Štuthof na severu Poljske, izvinio se pre nekoliko dana žrtvama holokausta, istovremeno rekavši da nije imao izbora kada je bio raspoređen.

- Hoću danas da se izvinim onima koji su prošli kroz taj pakao ludila i njihovim bližnjim. Tako nešto nikad više ne sme da se dogodi - rekao je 93-ogodišnji Bruno Dej u svom poslednjem iskazu tokom suđenja.

Kroz iskaze svedoka shvatio je, kako je rekao, "ceo obim svireposti" dela počinjenih u logoru Štuthof na severu Poljske.

- Hoću da ponovim da se nikad nisam dobrovoljno prijavio da služim u SS-u ili u nekom koncentracionom logoru - i dodao da ne bi otišao tamo da je imao mogućnost to da izbjegne.

Deju je sud u Hamburgu izrekao dvogodišnju uslovnu kaznu. Državni tužilac zahtevao je trogodišnju kaznu, dok su branioci tražili oslobađajuću presudu.

Bruno Dej optužen je za saučesništvo u hiljadama ubistava dok je bio čuvar logora Štuthof koji se nalazi 40 kilometara od Gdanjska, između avgusta 1944. i aprila 1945. godine.

To je jedan od prvih nacističkih logora izgrađenih van Nemačke.

Prema tužilaštvu on je podržao užasna ubistva, posebno jevrejskih zatvorenika.

Njegov advokat Štefan Vaterkamp tražio je danas poništenje suđenja ili u najgorem slučaju uslovnu zatvorsku kaznu u skladu sa zakonima za maloletnike na osnovu kojih se njemu sudi jer je imao 17 godina za vreme tih događaja.

Treba uzeti u obzir činjenicu da služenje u koncentracionim logorima u to vreme nije smatrano zločinom, rekao je advokat.

Oko 65.000 ljudi umrlo je u Štuthofu, uglavnom Jevrejke iz baltičkih zemalja i Poljske.

Poslednjih godina Nemačka je osudila više bivših SS-ovaca zbog saučesništva u ubistvu, pokazujući strogost, doduše zakasnelu, svog pravosuđa, navodi agencija Frans pres.

Nemačka tužilaštva i sudovi su proširili na čuvare logora optužbe za saučesništvo za ubistva, koje se ranije odnosilo samo na osobe sa visokim položajima u nacističkoj hijerarhiji ili direktno umešanim u ubistva.

Prvi takav slučaj bio je postupak protiv Džona Demjanjuka, bivšeg čuvara logora Sobibor, kome je 2011. izrečena kazna zatvora od pet godina.

On je umro 2012. pre nego što je suđenje završeno.

Video: Mesto u kom je Gavrilo Princip umro u mukama: Mračni hodnici Terezina uteruju strah u kosti

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    23. jul 2020 | 14:33

    Nije nikog ubio, nije imao izbora i osuđen...a kod nas šiptari i bošnjaci pisali knjige o svojim zverstvima i oslobođeni samo zato šta su žrtve bili Srbi, a oni su saveznici nemačke i bili hitlerovi saveznici,tako isto i hrvati...

  • Hahahaha

    23. jul 2020 | 14:48

    Setili se da ga osude sa 93 godine, on je odavno svoj život proživeo tako da je njemu sada svejedno, kasno ste se setili on je trebao da bude osuđen pre 60 godina.

  • Перагеније

    23. jul 2020 | 14:29

    "čuvar logora Štuthof na severu Poljske" НИЈЕ ПОЉСКЕ, већ данашње Пољске, а тадашње Рајх-провинције Пољске. Испада да су злочине вршили Пољаци - над самима собом, па и другима... Драги Бог све види - тај је видео муке са самим собом, баш као и удбашки батинаши - неки су годинама крештали ноћу од немирне савести и привиђења, а дуго (по казни!) поживели.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA