"Nisam prokineski orijentisan": Prvi čovek SZO demantuje komentare Trampa i Pompea

- Naš jedini fokus i fokus čitave organizacije je na spasavanju života - istakao je Tedros

  • 2
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director General of the World Health Organization (WHO), generalni direktor SZO Foto: Tanjug/AP

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da su komentari američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je doveo u pitanje njegovu nezavisnost neistiniti i da neće ometati organizaciju u njenom radu u borbi protiv korona virusa.

Tedrosa su kritikovali, naročito američki predsednik Donald Trump i Pompeo koji su ga optužili da je pro-kineski okrenut, preneo je Rojters.

- Komentari su neistiniti i neprihvatljivi i bez ikakvih osnova po tom pitanju - rekao je generalni direktor SZO odgovarajući na pitanje na brifingu u Ženevi o komentarima Pompea izrečenih u utorak u Londonu, kada je doveo u pitanje njegovu nezavisnost.

- Naš jedini fokus i fokus čitave organizacije je na spasavanju života - istakao je Tedros i dodao da SZO neće omesti ovakvi komentari kao i da ne žele da bude ometena ni međunarodna zajednica. On je naveo, takođe, da SZO primećuje intezivnu transmisiju korona virusa u relativno malom broju zemalja.

- Dve trećine slučajeva potiče iz 10 zemalja. Gotovo polovina slučajeva je registrovana u samo tri zemlje - istakao je Tedros.

On je rekao i da to što postoji mali broj slučajeva u mestima gde pojedini ljudi žive, ne znači da oni ne treba da vode računa.

Video: Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    24. jul 2020 | 00:16

    Pusti ti Trampa i Pompea šta lupetaju zbog izbora i katastrofe u Americi, nego kaži zašto odmah niste ispitali poreklo virusa. Zašto se ne zna sve o obolelima u Kini. Kakav im je imunološki sistem, kakve su studije dostupne o tome. Ne vrtite istu priču, a niste otišli na teren iako znate da je bilo ekscesa i da je virus veštački isprovociran da se pojavi. Niko više neće prihvatati zdravo za gotovo vaša objašnjenja, jer je čovečanstvo Gebrejesus dovedeno u stanje očaja. Nema izgovora za propuste. I ne odgovarajte više nezrelim i nesposobnim političarima, vi odgovarate čovečanstvu.

  • Ljube

    24. jul 2020 | 01:06

    Postedite me vase brige o mom i nasem zdravlju ,vi iz SZO ,kao i ujedinjenja naroda na ovoj planeti ,vi iz UN .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA