Drama na nebu: Iranski putnički avion presrela dva američka borbena, pilot jedva izbegao sudar

Incident će najverovatnije dovesti do zaoštravanja dugogodišnjih tenzija između Irana i Sjedinjenih Država

  • 0
Indija Foto: Tanjug/ AP
Indija Drama na nebu / Foto: Tanjug/ AP

Dva američka borbena aviona presrela su iranski putnički avion iznad sirijskog vazdušnog prostora, zbog čega je pilot brzo morao da promeni visinu letanja kako bi izbegao sudar, a ovaj manevar izazvao je lakše povrede nekolicine putnika, prenosi agencija Rojters.

Zvanična državna novinska agencija Irana IRIB najpre je saopštila da iranski putnički avion presreo jedan izraleski avion, ali je kasnije saopštila da je reč o dva američka aviona, prema navodima samog pilota.

On je rekao da je kontaktirao pilote dva borbena aviona da ih upozori da drže bezbednu distancu, kada su se oni identifikovali kao Amerikanci.

Iranski avion kompanije Mahan er leteo je iz Teherana za Bejrut, gde je bezbedno sleteo, potvrđeno je za agenciju Rojters. Svi putnici su napustili avion, a nekoliko njih zadobilo je lakše povrede.

Incident će najverovatnije dovesti do zaoštravanja dugogodišnjih tenzija između Irana i Sjedinjenih Država.

Izrael i SAD već duže vreme optužuju Mahan er da prenosi oružje za gerile povezane sa Iranom koje se bore u Siriji i drugim zemljama.

SAD su 2011. godine uvele sankcije ovom avioprevozniku, a tenzije između SAD i Irana produbljene su 2018. godine, kada je Tramp napustio iranski sporazum o nukelarnom naoružanju sa šest svetskih sila i ponovo uveo ekonomske sankcije ovoj zemlji.

Iranske vlasti trenutno sporovode istragu povodom ovog događaja, a izraleska i američka vojska nisu bile odmah dostupne za komentar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA