Protesti u Grčkoj zbog Aja Sofije: Zvona zvone u znak žalosti, zastave na pola koplja

Turska je nedavno poništila 86-godišnji status Aja Sofije kao muzeja i saopštila da će ona od danas biti otvorena za muslimansko bogosluženje

  • 25
Aja Sofija Foto: Tanjug/AP

Protesti se održavaju širom Grčke zbog odluke Turske da Aja Sofiju pretvori u džamiju. Turska je nedavno poništila 86-godišnji status Aja Sofije kao muzeja i saopštila da će ona biti otvorena za muslimansko bogosluženje od danas. U istom trenutku kada je ona otvorena za vernike, oglasila su se crkvena zvona u znak žalosti širom Grčke, a zastave su spuštene na pola koplja, piše Euronews.

Poglavar grčke crkve, arhiepiskop Jeronim Drugi nazvao je prenamenu iz muzeja u džamiju "postupkom koji prkosi Bogu" dodavši da je danas "dan žalosti za ceo hrišćanski svet".

Patrijarh će večeras služiti posebnu liturgiju tokom koje se očekuje da će zapevati pravoslavni akatist-himnu posvećenu devici Mariji, molitvu koje je, veruje se, prvi put ispevana 626. godine u znak zahvalnosti devici Mariji što je zaštitila Konstantinopolj tokom otomanske opsade.

"Znak slabosti"

Grčki premijer rekao je danas da je ono što se dešava sa Aja Sofijom nije "manifestacija moći, već znak slabosti".

Vernici izazvali incidente

Desetine vernika i turista koji su došli u Istanbul da prisustvuju prvoj molitvi u Aja Sofiji od kako je pretvorena u džamiju, izazvali su manji incident danas kada su probili policijski kordon kako bi prišli bliže zdanju.

Pri tome, zanemarene su mere protiv širenja korona virusa. Hiljade vernika i turista okupiralo je ulice oko džamije, a mnogi su i spavali u šatorima nedaleko od zdanja.

Za Istanbul/Konstantinopolj/Carigrad kažu da je "pupak sveta". Nalazi se na geografskom, civilizacijskom i političkom trusnom mestu između Evrope i Azije. Već 1483. godine to mesto krasi velelepna građevina, koja je sama simbol svih sličnosti i razlika - Aja Sofija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB-in

    24. jul 2020 | 20:14

    Polako docice sve na svoje nece ni erdoganova goreti doveka sprema se i njemu kraj

  • Salko

    24. jul 2020 | 21:32

    Stan te pase I harambase nekad ce to biti nase jer oteto je prokleto.

  • Mimi

    24. jul 2020 | 20:04

    To bi trebalo sve pravoslavne države da urade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA