Nemci pooštravaju mere: Moraće da se testiraju na korona virus kada se vrate sa odmora

Ministar zdravlja je dodao da sudovi ispituju da li su sve mere usvojene u cilju borbe protiv korona virusa u skladu sa pravima građana

  • 3
Koronavirus, korona virus, Nemačka Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Nemačka bi mogla da uvede obavezno testiranje na korona virus za građane koji su vraćaju sa odmora iz područja visokog rizika, nakon što je u ovoj zemlji zabeležen rekordan porast broja novoobolelih u protekla dva meseca.

Nemački ministar zdravlja Jens Span je za Dojčlandfunk radio izjavio da vlada želi da uradi sve kako bi zaustavila širenje korona virusa, ali uz obavezno poštovanje i zaštitu ljudskih prava.

On je rekao da vlada Nemačke ispituje da li je sa pravne tačke gledišta moguće da neka osoba bude primorana da uradi test na korona virus, a da istovremeno budu ispoštovana i njena građanska prava.

Ministar zdravlja je dodao da sudovi ispituju da li su sve mere usvojene u cilju borbe protiv korona virusa u skladu sa pravima građana, prenosi agencija Rojters.

Span i njegove kolege složile su se juče da će vlasti građanima koji se vraćaju sa putovanja ponuditi besplatno testiranje na korona virus na dobrovoljnoj bazi.

Oni državljani Nemačke koji se u domovinu vraćaju iz područja visokog rizika, kao što su Sjedinjene Države, Brazil i Turska, moći će odmah da se testiraju na korona virus, dok će oni koji dolaze iz drugih zemalja moći da se testiraju u roku od tri dana po dolasku.

Osoba za koju se pokaže da je negativna na korona virus neće morati da provede dve nedelje u karantinu, koji je inače obavezan.

Nemačka je bila uspešnija od mnogih zemalja u borbi sa korona virusom, ali se nakon snimka na kojem su prikazani turisti iz ove zemlje u Španiji, javila bojazan da bi povratak nemačkih građana sa odmora mogao da dovede do povećanja broja obolelih u ovoj zemlji.

U Nemačkoj je od početka pandemije zabeleženo preko 206.000 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih je posledica preminulo preko 9.000 osoba.

Video: Gvozdena disciplina je ključ uspeha: U Nemačkoj ne nose maske, al jedno pravilo poštuju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    25. jul 2020 | 20:35

    A rumunija im nije veliki rizik kako mogu tako bolest je boles oni to drugacije tretiraju za one koji su u evropi

  • Jole

    25. jul 2020 | 20:08

    Neće morat, nego samo ko hoće da pravi test , to je velika razlika

  • Gastarbeiter

    25. jul 2020 | 20:06

    Nose se maske u svim zatvorenim prostorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA