"Tuđe nećemo, svoje ne damo": Erdogan progovorio o tenzijama u Sredozemnom moru i Aja Sofiji

Ocenio je da je Turska još jednom razočarala one krugove koji su očekivali da će pokleknuti pred pretnjama i napadima

  • 55
Recep Tayyip Erdogan, Redžep Tajir Erdogan Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima, ali da neće nikom dozvoliti da ostvari pretenzije prema njegovoj zemlji.

- Branimo prava i interese našeg naroda i države i prijatelja unutar i izvan naših granica, na kopnu, vodi, u vazduhu i svuda. Bez oklevanja smo išli i pokazali odlučnost i snagu gde god se pojavila neka pretnja po našu zemlju i to od Iraka i Sirije do Libije i Egejskog mora. Prevazilazili smo i sve ekonomske smicalice koje su nam podmetane i pokazali smo narodu da smo uz njega - kazao je Erdogan.

On je posredstvom videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađene zaobilaznice u Amasji na severu zemlje i tom prilikom rekao da je Turska donedavno bila pod stalnim prikrivenim sankcijama, blokadama i pretnjama, a da je sada to država sa kojom svi žele da sarađuju.

Ocenio je da je Turska još jednom razočarala one krugove koji su očekivali da će pokleknuti pred pretnjama i napadima i poručio da Ankara ima priliku da u novom svetskom, političkom i ekonomskom poretku nakon pandemije zauzme znatno važniju poziciju.

Erdogan je takođe kazao da neke države poslednjih dana dižu preteranu buku pod plaštom nezadovoljstva suverenim odlukama turskih vlasti o statusu Aja Sofije i resursima u Egejskom moru, prenosi agencija Anadolija.

- Mi znamo da se tu ne radi ni o Aja Sofiji, ni o Egejskom moru, već da njima ustvari smeta prisustvo turskog naroda i muslimana na ovom području. Tu realnost polako svi počinju shvatati i polako smiruju i prilagođavaju svoje retorike - kazao je Erdogan.

On je dodao da razvojne vizije Turske već daju plodove, a da glasni protivnici njenog napretka ne preduzimaju ništa konkretno jer su svesni snage koju Turska ima na svim poljima.

- Naravno da smo za sve uspehe platili veliku cenu, ali naš narod se nikada ni u istoriji nije libio platiti ceh za ostvarivanje sopstvenih ciljeva - poručio je Erdogan.

Uz upozorenje zemljama koje kritikuju Tursku, Erdogan je pozvao te države da uzmu u obzir potrebnu žrtvu i izađu na megdan ili da otvore kanale za pregovore.

- Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima. Međutim, nećemo nikom dozvoliti ni da pruža ruku na naša prava, teritoriju i interese - poručio je Erdogan.

Video: Grci svoj gnev zbog Aja Sofije i Erdogana izneli na ulice: Palili turske zastave

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Turcin

    26. jul 2020 | 00:47

    Sta vama briga ljudi .. idi , gledajte Luna zadruga itd .. vi me mozete razumete ovako stvar ... mi Turci kad dodimo Srbija virtite oko nama da klopas bar 100 euro ;) a za to sve pokusajte de radite

  • Aleksa

    25. jul 2020 | 22:51

    A šta je Aja Sofija nego tuđe ?! Hiljadu godina bila pravoslavna Crkva !

  • Smilie

    25. jul 2020 | 23:30

    Oni su dosli u uzeli tudje, ako je neko to posle porušio na ciju teritoriju su dosli i porobili ljude, taj ima pravo. Hagia Sofia je pravoslavna crkva, a to sto su je oni promenili na dzamiju pokazuje toleranciju prema drugim verama. Ja bih se stidila da upotrebim nečiju arhitekturu i nečiju istoriju u ovom slučaju od vizantijske imperije koja je bila superiorna naspram jadnog primitivnog otomanskog carstva, sastavljenog najmanje od samih turaka...Kažu ko visoko leti taj nisko padne:)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA