≫ 

Ugledna profesorka prebačena u jedan od najgorih zatvora na svetu: Silovanje je tamo redovna pojava

Uhapšena je na aerodromu dok se spremala da napusti zemlju nakon što je tamo održala predavanje, sudilo joj se u tajnosti i osuđena je na 10 godina

  • 7
Kylie Moore-Gilbert, Kylie Moore Gilbert Foto: Tanjug/AP/The Modern Middle East

Britansko-australijska akademska profesorka koja služi 10-godišnju kaznu u Iranu zbog špijunaže, prebačena je u udaljeni pustinjski zloglasni zatvor, saopštili su zvaničnici, a prenosi BBC.

Kajli Mur-Gilbert, profesorka na univerzitetu u Melburnu, u zatvoru je od septembra 2018. godine.

Sudilo joj se u tajnosti i odlučno je negirala sve optužbe protiv sebe.

Australijska vlada saopštila je da Iran smatra odgovornim za "sigurnost i dobrobit gospođe Mur-Gilbert" i "hitno traži pristup" njoj.

- Slučaj doktorke Mur-Gilbert jedan je od glavnih prioriteta australijske vlade, uključujući i službenike naše ambasade u Teheranu - saopštilo je u utorak australijsko Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine.

Dodaje se da je Iran potvrdio ranije izveštaje aktivista za ljudska prava da je prebačena u zloglasni ženski zatvor Karčak.

Zatvor se nekad koristio za kažnjavanje iranskih političkih zatvorenika, a bivši njegovi stanovnici opisali su uslove u zatvoru kao "grozne". U njemu su smešteni i zatvorenici koji su počinili najteža krivična dela.

Profesorka, inače stručnjak za Bliski istok s diplomom sa Univerziteta Kembridž, skoro dve godine provela je u teheranskom zatvoru Evin.

Dve godine je spavala na podu, bila je u samici i u nekoliko štrajkova glađu, a navodno je i pretučena jer je pokušala da uteši nove zatvorenike tako što im je dodavala beleške i pisala po zatvorskim zidovima.

Ona je rekla kako se oseća izolovano i da je izgubila svaku nadu, prema izjavi Reza Kandane, supruga zatvorene advokatice za ljudska prava Nasrin Sotoudeh.

- Ne mogu ništa da jedem. Osećam se bez nade. Nemam telefonsku karticu kojom bih mogla nazvati. Pitala sam zatvorske službenike da mi je daju, ali nisu. Poslednji put sam nazvala roditelje pre mesec dana - rekla je profesorka u telefonskom pozivu s Kandanom.

Izolovan i pretrpan zatvor Karčak ima jednu od najgorih reputacija u zemlji. Prošlog meseca je američki Stejt department naveo da su u Karčaku nasilje, mučenje, silovanje i nedostatak medicinskih usluga redovna pojava.

Smatra se da se i korona virus probio u zatvor u kojem je socijalno distanciranje nemoguće, a prema istim navodima, nedostaje bazičnih higijenskih sredstava poput sapuna.

Oba zatvora kontroliše elitna vojna organizacija, iranska Islamska Revolucionarna Garda.

Zbog čega je uhapšena?

Kajli Mur-Gilbert uhapšena je u septembru 2018. godine nakon što je pozvana da održi govor na akademskoj konferenciji u gradu Kom.

Saradnici na konferenciji i tema intervjua za njen akademski rad označili su je kao "sumnjivu" za iransku revolucionarnu gardu te je uhapšena na aerodromu u Teheranu, dok se spremala za let iz zemlje.

Osuđena je na tajnom suđenju na 10 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. Nikada nisu javno predstavljeni dokazi o navodnim zločinima koje je počinila.

Početkom ove godine objavljeno je niz njenih krijumčarenih pisama u kojima detaljno opisuje život u zatvoru koji uključuju mesece u samici i nedostatak hrane, lekova i novaca za kupovinu ličnih predmeta.

- Osećam se kao da sam napuštena i zaboravljena. Nevina sam žrtva - napisala je.

Ona je dodala da je odbacila ponudu da špijunira iransku vladu, iako bi tada bila oslobođena iz zatvora.

- Nisam špijun. Nikada nisam bila špijun i nemam interesa da radim za špijunsku organizaciju u bilo kojoj zemlji. Kad napustim Iran, želim da budem slobodna žena i da živim slobodnim životom, a ne pod senkom iznude i pretnji - rekla je.

Prošle godine britansko-australijska žena Džoli King i njen australijski dečko Mark Firkin pušteni su nakon što su osuđeni u Teheranu jer su navodno upravljali dronom bez dozvole.

Britansko-iranski humanitarna radnica Nazanin Zagari-Ratklif osuđena je u Iranu na pet godina 2016. nakon što je osuđena zbog špijunaže, što je oduvek negirala.

Video: Ako se ne poubijaju poumiraće od korone: Vlada El Salvadora ne mari za živote robijaša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😎

    28. jul 2020 | 13:50

    Uhvaćena u špijunaži a hoće umesto zatvora hotel sa pet zvezdica. Našli baš u Iran da to traže.

  • Roki

    28. jul 2020 | 13:51

    Ugledna profesorka a bavi se špijunažom?! Baš ugledno.

  • Nova sam ovde

    28. jul 2020 | 14:27

    Živela sam i radila na Bliskom istoku 5 god. Ali me nisu poslali u zatvor!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA