• 8

UN: Severna Koreja zlostavljala žene vraćene iz inostranstva - tukli su ih i agresivno pretresali

Po povratku u Severnu Koreju, one su tretirane kao izdajnici ili kažnjavane zbog stupanja u kontakt sa hrišćanskim grupama u inostranstvu

  • 8
severna koreja pjongjang ljudi

Foto: Tanjug/AP

Na desetine žena iz Severne Koreje koje su bile prinuđene da potraže posao u inostranstvu po prisilnom povratku u svoju zemlju bile su zlostavljane od strane predstavnika severnokorejskih vlasti, stoji u izveštaju Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava koji je danas objavljen.

Te su žene bile izložene premlaćivanju i agreisvnom pretresu tela i boravile su u pritvoru u nehigijenskim uslovima, a za to vreme su trpele posledice i zbog neuhranjenosti, navodi se u izveštaju.

Pripadnici severnokorejske policije i državnih službi bezbednosti nad njima su počinili "višestruka i ozbiljna kršenja ljudskih prava", ističe se u izveštaju, sačinjenom na osnovu kazivanja stotinu severnokorejskih žena koje su, u periodu između 2009. i 2019. godine, bile pritvarane u Severnoj Koreji posle prisilnog povratka u tu zemlju.

Kako navodi AP, reč je o ženama koje su posle boravka u pritvoru pobegle iz Severne Koreje, a kasnije o svojim iskustvima razgovarale sa predstavnicima UN zaduženim za zaštitu ljudskih prava.

Prema svedočenjima tih žena, mnoge od njih su, očajnički nastojeći da dođu do zaposlenja u drugim zemljama, pale u ruke trgovaca ljudima i u inostranstvu se suočile sa prinudnim radom ili seksualnim iskorištavanjem.

Po povratku u Severnu Koreju, one su tretirane kao izdajnici ili kažnjavane zbog stupanja u kontakt sa hrišćanskim grupama u inostranstvu.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joco

    Ma to nema veze sa civilizacijom sta Bucko radi samo komunisti mu se dive.Kad bi tamo otisli bili bi brzi otud nego od ovud

  • Ceki

    Američka laž

  • Stvarnost

    Eno tekst gore o tome u kojoj državi(USA) zlostavljaju žene i decu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima