Tramp "ispunio obećanje": Amerikanci prebacuju 12.000 vojnika iz Nemačke, polovina ostaje u Evropi

AP navodi da su američki zvaničnici rekli da će SAD vratiti kući oko 6.400 vojnika

  • 2
vojska SAD, američka vojska Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Al Jazeera English

Američka vojska predstavila je danas plan o izmeštanju 12.000 vojnika iz Nemačke, u skladu sa naredbom predsednika Donalda Trampa, navodeći da će preseliti svoje sedište iz nemačkog grada Štutgarta u Belgiju.

Prethodno su američki zvaničnici rekli da SAD planiraju da danas objave plan o povlačenju oko 12.000 vojnika iz Nemačke, ali su naveli da će skoro polovina njih ostati u Evropi zbog napetih odnosa sa Rusijom, preneo je Rojters.

AP navodi da su američki zvaničnici rekli da će SAD vratiti kući oko 6.400 vojnika, dok će 5.600 biti raspoređeno u drugim zemljama u Evropi.

Zvaničnici navode da će neki od planiranih poteza početi da se primenjuju u roku od nekoliko meseci i da će vazduhoplovne i kopnene snage verovatno biti poslate u države, u kojima su već prisutni američki vojnici.

Planom je predviđeno da 25.000 vojnika ostane u Nemačkoj.

Tramp je prošlog meseca objavio da planira da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj na 25.000, optuživši tu zemlju da nije uspela da ispuni cilj NATO-a u vezi sa potrošnjim na odbranu i da je iskoristila SAD u trgovinskim pitanjima, podseća Rojters.

Video: Američka vojska pije krv kobrama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA