≫ 

Infektivni korona virusi decenijama cirkulisali neotkriveni u šišmišima: Pretiće nam nove pandemije?

Možda se pojavio pre 70 godina i imao je puno mogućnosti da pronađe nove vrste domaćina, uključujući ljude

  • 1
Šišmiš Foto: Pixabay

Korona virusi koji su u stanju da zaraze ljude možda decenijama kruže neotkriveni kod slepih miševa.

Istraživanja sugerišu da se jedan od najbližih poznatih predaka virusa koji uzrokuje Covid-19 pojavio kod slepih miševa pre 40 do 70 godina.

Neko vreme je bio spreman da pređe na ljude, kažu naučnici, a to dodatno baca sumnju na teorije zavere da je virus koji uzrokuje Covid-19 bioinžinjeriran ili da je pobegao iz laboratorija.

Profesor Dejvid Robertson sa Univerziteta Glazgov radio je na ovoj studiji, koja je objavljena u jednom naučnom časopisu.

On je rekao da, iako je Sars-CoV-2 (pandemski koronavirus) genetski vrlo blizu najbližim poznatim virusima šišmiša, oni su razdvojeni u vremenu od nekoliko decenija.

- To sugeriše da ovi virusi koji mogu da se pojave kod ljudi postoje već neko vreme - rekao je Robertson za BBC.

Dodao je kako moramo da znamo gde je ili kako virus prešao u ljudsku populaciju.

- Ako sada verujemo da postoji ovaj generalistički virus koji cirkuliše kod slepih miševa, moramo bolje da ga pratimo - istakao je profesor.

Ako želimo da sprečimo buduće pandemije, prema njegovim rečima, moramo da uzimamo više uzoraka unutar populacije divljeg šišmiša, a rad ukazuje na potrebu za daljim nadzorom nastalih bolesti kod ljudi.

šišmiš foto: pixabay.com

- Ako su ti virusi prisutni decenijama, to znači da su imali puno mogućnosti da pronađu nove vrste domaćina, uključujući ljude - rekao je profesor Robertson.

Istraživači su uporedili genetski sastav Sars-CoV-2 sa bliskim rođakom slepih miševa, virusom poznatim kao RaTG13 i drugim srodnim virusima šišmiša.

Našli su vreme kada su njih dvoje delili zajedničkog pretka i otkrili da su krenuli sopstvenim evolutivnim putevima pre nekoliko decenija.

Profesor Mark Pagl, koji nije bio deo studije, kaže da ona sugeriše da korona virus koji je u stanju da zarazi ljude postoji kod slepih miševa možda 40 do 70 godina, ali je prošao neotkriven.

- Ovo je značajno u ukazivanju na obim i prirodu problema koje zoonotski prenos predstavlja za ljude - mogu biti brojni i još uvek neotkriveni virusi koji mogu da zaraze ljude koji borave u domaćinima životinjama - rekao je on.

Virusi su mogli da zaraze i druge divlje životinje, naročito one koji dolaze u bliski kontakt jedni s drugima ilegalnom trgovinom divljim životinjama. Ali do danas, svi dokazi ukazuju na to da su slepi miševi važan rezervoar.

Prethodna istraživanja sugerisala su da su pangolini (ljuskavi mravojedi) možda igrali ulogu u evoluciji Sars-CoV-2, ali najnovije istraživanje sugeriše da to nije slučaj.

Umesto toga, najverovatnije je da su pangolini pokupili virus kroz kontakt sa drugim divljim životinjama tokom nelegalne trgovine u Kini.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA