≫ 

Tramp traži odlaganje izbora u SAD

Aktuelni predsednik SAD predložio odlaganje izbora

  • 7
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp, aktuelni predsednik SAD, predložio je odlaganje izbora koji bi trebalo da budu održani u novembru 2020. godine.

Tramp je na svom Tviter nalogu objavio post u kojem navodi da će sa univerzalnim "mail-in" glasanjem, odnosno glasanjem putem pošte, izbori biti "netačni".

Podsetimo, Donald Tramp je i ranije govorio da smatra da bi izbori mogli da budu namešteni ako bi bilo zastupljeno "lažno glasanje" putem pošte, koje je predloženo kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Mnogi izborni zvaničnici i zdravstveni stručnjaci smatraju da je glasanje putem pošte najbolji način da se spreči širenje korona virusa i da se prevaziđe problem nedostatka osoblja za glasačka mesta, koji mogu da rade od kuće ne ugrožavajući svoje zdravlje.

Međutim, zagovornici prava glasa su poslednjih meseci više puta istakli da neke države toliko brzo prihvataju prelazak na glasanje poštom, da ne čine dovoljno da uvaže deo glasača, uključujući osobe sa invaliditetom, ljude koji nemaju uslove za takvo glasanje, osobe koje tako ne glasaju ili one koji nisu u stanju da se prilagode promenama u poslednji čas i rokovima za glasanje poštom.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA