≫ 

Stopa smrtnosti pokazala da je ova zemlja najteže pogođena korona virusom u Evropi

Razlika između Ujedinjenog kraljevstva i drugih evropskih zemalja je možda i veća ako bi se uzeli poslednji podaci u obzir

  • 0
Korona virus, koronavirus, Velika Britanija, Engleska, sahrana dečaka Foto: Tanjug/AP

Korona virus ne posustaje. O tome najbolje svedoče podaci, prema kojima je do sada u svetu više od 17,4 miliona ljudi zaraženo, a preminulo je 677.183.

Ovaj virus najsnažnije je pogodio SAD što se tiče sveta, pošto je zaraženo više od 4,6 miliona osoba, a život je izgubilo više od 155.000 ljudi. Međutim, kada je reč o Evropi, novi podaci govore da je Engleska sudeći po povećanju stope smrtnosti najteže pogođena.

Prema ciframa za prvu polovinu 2020. godine, naučnici Nacionalne kancelarije za statistiku u Engleskoj kažu da ove brojke zapravo jasno pokazuju koliko je bio jak udar korona virusa. Naime, u poređenju sa prethodnim godinama, stopa smrtnosti u Engleskoj je veća za 7,5 odsto u odnosu na prosek. Zatim slede Španija sa 6,7 odsto, Škotska 5,1 odsto, Belgija 3,9, Vels 2,8 i Holandija sa 2,2 odsto porasta mortaliteta.

Ujedinjeno Kraljevstvo je kao celina zabeležila najvišu stopu mortaliteta početkom juna, a to je bila poslednja nedelja koja je uračunata u izveštaj kancelarije za statistiku. Razlika između Ujedinjenog kraljevstva i drugih evropskih zemalja je možda i veća ako bi se uzeli poslednji podaci u obzir.

Ujedinjeno Kraljevstvo je bila jedna od poslednjih zemalja koje su zatvorile državu iako su se nalazile pod snažnim udarom korona virusa.

- Dok Engleska nije imala najviši vrh mortaliteta, imala je najduži period povećane stope smrtnosti od bilo koje zemlje, što aludira da zemlja ima najviši nivo smrtnih slučaja u Evropi u prvoj polovini godine - stoji u objašnjenju Kancelarije za statistiku, a prenosi “Independent”.

Sa druge strane, premijer Velike Britanije Boris Džonson smatra da je smanjenje broja smrti od vrha pandemije je bio “ogroman uspeh za zemlju”.

- Tugujemo za svakim životom koji smo izgubili tokom epidemije koronavirusa. Dugujemo žrtvama da nastavimo da radimo na tome da suzbijemo virus - kazao je ranije Džonson.

Vrhovi mortaliteta u Italiji i Španiji

Iako je Engleska imala najveću stopu smrtnosti u dužem periodu, vrhovi nivoa mortaliteta zabeleženi su u lokalnim sredima u Italiji i Španiji.

- Neke oblasti u Italiji i centralnoj Španiji su imale povećanje smrtnosti za čak 847,7 odsto u poređenju sa prosekom (u periodu od 2015. do 2019. godine) - kaže Edvi Morgan iz Kancelarije za statistiku.

Video: Humke zemlje i sveže rake: Engleska nije ovo videla još od epidemije kuge

(M. LJ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA