• 2

Gutereš upozorio: Svetu preti "generacijska katastrofa", milijardu učenika van školske klupe

Škole su zatvorene u oko 160 zemalja, pogođeno oko milijardu učenika

  • 2
Deca, škola, maske, učionica, igralište, nastava, razmak, odstojanje, socijalna distanca, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da se svet suočava sa "generacijskom katastrofom" zbog zatvaranja škole usled globalne pandemije korona virusa.

On je dodao da bezbedan povratak učenika u učionice mora da bude najveći prioritet, prenosi Gardijan.

Gutereš je u video-izjavi podsetio da su od sredine jula škole zatvorene u oko 160 zemalja čime je pogođeno oko milijardu učenika, kao i najmanje 40 miliona pretškolaca.

COP25 Gutereš

Gutereš upozorio na "generacijsku katastrofu" Foto: Tanjug/AP

Tome, kako je naveo, treba dodati da više od 250 miliona dece nije išlo u školu ni pre pandemije, kao i da u zemljama u razvoju samo četvrtina đaka u srednjim školama stekne osnovne veštine.

- Sada se suočavamo sa generacijskom katastrofom koja bi mogla da odnese neizreciv ljudski potencijal, podrije decenije napretka i pogorša postojeće nejednakosti - rekao je Gutereš koji je pokrenuo kampanju UN "Sačuvajmo našu budućnost".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    Pa sada je raspust a naša deca su uredno on line isla u skolu.I ko je hteo da uči učio je jednako, bio fizički isped pofesora ili bio on line ispred njega.Tako da nisu na gradivnom gubitku.Na socijalnom su gubitku ali kakav je svet postao oko njih, možda i tu nisu na gubitku.

  • Čeda

    Tu konstataciju prenesi direktno onima koji su smućkali otrov koji guši svet.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima