Gde su pošli ruski plaćenici uhapšeni u Belorusiji? Neki tvrde da su krenuli do Aja Sofije

U Belorusiji su prošle nedelje uhapšeni muškarci koji su navodno imali nameru da "destabilizuju zemlju" uoči predsedničkih izbora zakazanih za 9. avgust

  • 2
Hapšenje Belorusija Printscreen/Youtube/АТН: новости Беларуси и мира

Neki od 33 ruskih plaćenika koji su uhapšeni u Belorusiji ispričalo je istražiteljima da su bili na svom putu ka Istanbulu u Turskoj kako bi videli Aja Sofiju, saopštio je šef beloruskog Istražnog komiteta.

U Belorusiji su prošle nedelje uhapšeni muškarci koji su navodno imali nameru da "destabilizuju zemlju" uoči predsedničkih izbora zakazanih za 9. avgust. Kremlj je u petak saopštio da su ti muškarci bili "zaposleni u privatnoj firmi" i da su se privremeno našli u Belorusiji na putu ka Istanbulu.

Muškarci su, kako piše "Moskou tajms" dali oprečne izjave tokom ispitivanja. Manje od polovine njih navelo je da je cilj bio da iz Minska stignu do Istanbula, dok su ostali navodili neke potpuno druge destinacije, rekao je šef Komiteta Ivan Nosekevič predsedniku Aleksandru Lukašenku na sastanku u subotu.

Aleksandar Lukašenko, Alexander Lukashenko Foto: Tanjug/AP

Oni, pak, koji su naveli Tursku kao krajnju destinaciju, davali su različite razloge za odlazak tamo. Neki su navodno planirali odmor, dok su drugi tvrdili da idu da rade kao obezbeđenje, te da su neki čak planirali da u Istanbuli vide Aja Sofiju.

Kako podserća "Moskou tajms" dvojica osumnjičenih za trovanje bivšeg agenta Sergeja Skripalja 2018. godine reklo je za rusku državnu televiziju da su bili u poseti Solsberiju sao da bi videli "čuvenu katedralu".

Nosekevič je naveo da grupa jeste kupila avionske karte za Istanbul, ali da nikada nisu stigli do aerodroma.

- Nije postojao plan za Istanbul i nije mogao da postoji. Jasno je da je ova grupa imala drugačije ciljeve - rekao je Lukašenko.

Rusi, da posetimo, koriste Belorusiju kao tranzitnu zemlju od kada je Moskva ukinula skoro sve međunarodne letove zbog epidemije korona virusa.

U Belorusiji se u nedelju održavaju predsednički izbori, a gotovo je sigurno da će Lukašenko produžiti svoju 26-godišnju vlast.

Video: Zlatne sofe, novac... Razbijena narkomafija u Mađarskoj

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    4. avgust 2020 | 22:05

    Duboka drzava Rusije zeli da zavadi Putina i Lukasenka!!!Ali nece uspeti kao ni kod nas sa Nogom!!!

  • Spawn

    4. avgust 2020 | 21:53

    Ma kako da ne. Nije im to Diznilend

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA