Objavljen izveštaj o protestima u Americi: Policija upotrebila prekomernu silu 125 puta za 10 dana

Oni koji su pokušali da dokumentuju odgovor policije nisu bili pošteđeni. Novinarka Linda Tirado izgubila je oko dok je pokrivala građanske nemire u Mineapolisu

  • 3
SAD, protest, Džordž Flojd

Foto: Tanjug/AP

Policijske snage u SAD upotrebile su prekomernu silu tokom antirasističkih protesta u ne manje od 125 odvojenih prilika u 10 dana nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, navodi se u novom izveštaju Amnesti internešenala.

Te zloupotrebe su se kretale od nepotrebne i nezakonite upotrebe suzavaca i biber spreja do premlaćivanja i neselektivnog ispaljivanja "manje smrtonosnih" projektila, navodi se u tom izveštaju.

- Nepotrebna i ponekad prekomerna upotreba sile protiv demonstranata pokazuje sistemski rasizam i nekažnjivost koji su izveli ljude na ulicu - rekao je Ernest Koverson, menadžer kampanje Amnesti internešenala za borbu protiv oružanog nasilja.

Izveštaj napisan na 68 strana zasnovan je na intervjuima sa više od 50 ljudi koji su učestvovali u protestima "Black Lives Matter", te se u njemu navodi da je policija često neselektivno koristila hemijske iritante i gumene metke i to kao prvi odgovor.

Oni koji su pokušali da dokumentuju odgovor policije nisu bili pošteđeni. Novinarka Linda Tirado izgubila je oko dok je pokrivala građanske nemire u Mineapolisu.

- Znali su 100 odsto da smo novinari - rekla je za "Biznis insajder".

Još jedan novinar Viktor Blu koji je nekoliko puta bio na meti suzavaca rekao je da sa sigurnošću može da kaže da su svi koji su imali kameru u rukama bili meta.

Da podsetimo, u Minepolisu u Minesoti 25. maja je ubijen Džordž Flojd. Njega su četvorica policajaca hapsila, a osumnjičeni za njegovo ubistvo Derek Šovin, klečao mu je na vratu skoro devet minuta iako je Flojd govorio da ne može da diše.

Smrt Flojda digla je Ameriku, ali i ostatak sveta na noge.

Video: Policajac udarcem onesvestio ženu koja je šamarala njegovog kolegu tokom protesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J

    4. avgust 2020 | 16:33

    A kada ce objaviti koliko je prekomerne sile korisceno u Srbiji tokom protesta?????

  • nikolas

    4. avgust 2020 | 23:32

    OVO NISU MIRNI PROTESTI VEC VANDALIZAM I POLICIJA TREBA DA CUVA LICNU IMOVINU GRADJANA AMERIKE AKO TREBA I VOJSKOM !!! DEMOKRATIJA NIJE ANARHIJA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA