≫ 

Eksplodiralo 2.700 tona ove supstance u Bejrutu: Stručnjaci zbunjeni zbog požara i krvavog dima

Amonijum nitrat je uobičajena industrijska hemkalija koja se uglavnom koristi kao đubrivo jer je dobar izbor azota za biljke. Koristi se i kao jedna od glavnih komponenti miniranja eksploziva

  • 3
Bejrut, Liban, eksplozija Foto: Tanjug/AP

U stravičnoj eksploziji koja je pogodila Bejrut, prestonicu Libana, poginulo je najmanje 100 ljudi. Uzorok praska koji je skoro potpuno zbrisao luku najverovatnije je visoko reaktivna supstanca amonijum nitrat.

Premijer Libana Hasan Diab je rekao da je eksplodiralo 2.700 tona anomijum nitrata, koji je šest godina bio nebezbedno uskladišten nakon zaplene u luci 2013. godine. Ostaje i dalje nejasno šta je uzorkovalo da se ova hemikalija zapali.

Amonijum nitrat je uobičajena industrijska hemkalija koja se uglavnom koristi kao đubrivo jer je dobar izbor azota za biljke. Koristi se i kao jedna od glavnih komponenti miniranja eksploziva.

Sam po sebi amonijum nitrat nije eksplozivan, već je oksidant, koji uvlači kiseonik u vatru, i samim tim je čini mnogo intenzivnijim, kaže Gabrijel da Silva, predavač hemijskog inženjerstva na Univerzitetu u Melburnu za Gardijan.

Dodao je da se supstanca zapali samo pod određenim uslovima, koje je teško postići.

- Potrebne su vam ekstremne okolnosti da pokrenete eksploziju - rekao je.

Iako amonijum nitrat zapravo može da ugasi požar, ako je hemijska supstanca kontaminirana, na primer, uljem, postaje veoma eksplozivna.

- Mislim da se to ovde dogodilo - rekao je Silva.

Bejrut, Liban, eksplozija Foto: Tanjug/AP

Iako bi hemikalije u vazduhu trebalo da se raspuste prilično brzo, zaostali zagađivači mogu kasnije da izazovu probleme, na primer kiselu kišu.

- Ako pogledate dim koji je nastao eksplozijom, to je krvavo crvene boje. To je zbog zagađivača vazduha - rekao je.

Ako je tačna procena da je eksplodiralo 2.700 tona amonijum nitrata, to bi značilo da je ovo veća katastrofa nego ona koja se dogodila u Teksasu 1947. godine kada je eksplodiralo 2.300 tona. Tom prilikom je poginulo 500 ljudi.

Takođe, slike koje dolaze iz Bejruta strašno podsećaju na uništenje u kineskom gradu Tjanđinu nakon katastrofe u skladištu 2015. godine kada je poginulo više od 170 ljudi, a stotine su povređene.

U noći 12. avgusta serija kataklizmičnih detonacija potresla je područje skladušta gde su se nalazile velike količine opasnih hemikalija, uključujući natrijum cijanid i kalijum nitrat. Njihovo skladištenje je u nekim slučajevima bilo ilegalno.

Kineske vlasti su kasnije tvrdile da se prva eksplozija dogodila kada je letnja vrućina izazvala spontano zapaljenje lako zapaljivog jedinjenja zvanog nitroceluloza. Vatrogasci koji su požurili na lice mesta navodno su počeli da gase palen samo vodom, što je pogoršalo situaciju zbog prisustva opasnih hemikalija. Većina poginulih bili su vatrogasci.

Video: Sav užas eksplozije u Bejrutu: Luka je razorena

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mac

    5. avgust 2020 | 10:30

    Zamisli takvima da omogucis nuklearno oruzje, pa ono ne mogu vestacko djubrivo da bezbedno uskladiste a ne nuklearno oruzje. Zalosno za jadne civile ali sve dodje na naplatu pogotovo neznanje, korupcija, kupovina diplome. Taj sto je zavaricao resetke blizu djubriva sigurno je mislio da je to isto ko zavarivati auspuh. U strasnom vremenu zivimo....

  • Hulio

    5. avgust 2020 | 12:28

    Neko znao pa potpalio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA