• 0

Prvo ga osudili na smrt zbog ubistva dece, pa na doživotnu. Nakon 27 godina je proglašen nevinim

Njega je 1993. godine mučila policija i naterala ga da prizna ubistvo dva dečaka

  • 0
Žang Juhuan

Foto: Printscreen/Youtube/ Tiger Tour 虎哥旅行

Čovek u Kini proglašen je nevinim pošto je 27 godina proveo u zatvoru za ubistvo koje nije počinio.

Žang Juhuan je čovek koji je proveo najviše godina u zatvoru u Kini, a da je nevin robijao zbog zločina.

Kako se navodi, njega je 1993. godine mučila policija i naterala ga da prizna ubistvo dva dečaka. Lokalni tužioci ponovo su pokrenuli slučaj zato što je njegovo navodno priznanje bilo puno rupa i nije se poklapalo sa tim zločinom.

Posle takvog razvoja događa, Viši sud je dao presudu da nema dovoljno dokaza koji potvrđuju njegovu krivicu, te je oslobođen. Društvene mreže obišle su fotografije Juhuanovog susreta sa 83-godišnjom majkom i bivšom suprugom.

Song Sijaonju, žena koja ima dva sina sa Žangom, razvela se pre 11 godina od njega. Iako se udala za drugog muškarca, nastavila je da pomaže bivšem suprugu oko žalbe.

- Bila sam tako uzbuđena kada sam čula saopštenje suda - kazala je Song.

Sud je prilikom presude kazao Žangu da ima pravo nadoknade za to što je nevin boravio u zatvoru.

- Razgovaraću sa klijentom o tome koliko će iznositi nadoknada. Takođe, planiramo da tražimo da odgovoraju oni koji su napravili greške u ovom slučaju - kazao je Žangov advokat Vang Fej.

Prvobitno osuđen na smrt

Žangove neprilike počele su u oktobru 1993. godine, kada su tela dva dečaka pronađena u selu u provinciji Đangsi.

On je bio komšija žrtava, a policija ga je uhapsila i osumnjičila za ubistvo. Sud u Nančangu ga je u januaru 1995. godine proglasio krivim i osudio ga na smrtnu kaznu, ali je ta presuda preinačena u doživotnu robiju pošto je dve godine proveo u zatvoru.

Žang je sve vreme tvrdio da je nevin, a rekao je da ga policija mučila tokom ispitivanja. Uprkos svim ovim detaljima, njegove žalbe nisu bile usvojene. Međutim, u martu 2019. godine Viši sud je odlučio da se ponovi istraga, posle čega je ustanovljeno da nije bilo dovoljno dokaza za ovu presudu.

- Pošto smo pretresli dokumente, utvrdili smo da nema direktni dokaza koji potvrđuju presudu Žangu. Prihvatili smo sugestiju tužioca da Žang bude proglašen nevinim.

Smrt dva dečaka i dalje ostaje nerešena.

(M. Lj.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima