Tramp potpisao uredbe o ekonomskoj pomoći Amerikancima: Evo kakav je njegov paket pomoći

Zahvaljujući uredbama nastaviće se isplate federalne pomoći nezaposlenima

  • 1
Donald Trump, Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je četiri izvršne uredbe kojima se pruža ekonomska pomoć milionima Amerikanaca koji su ostali bez posla posle izbijanja pandemije Kovida 19.

Na konferenciji za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u Nju Džersiju, predsednik je saopštio da će se zahvaljujući uredbama nastaviti isplate federalne pomoći nezaposlenima.

Pomoć je iznosila 600 dolara nedeljno, a sada će iznositi 400 dolara. Države će pokrivati 25 odsto troškova, a federalna vlada preostalih 75 odsto, kazao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Uredbama se, takođe, omogućuje pauza u plaćanju poreza na prihode Amerikancima koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje. Produženo je i odlaganje naplate studentskih kredita, kao i moratorijum na izbacivanje stanara koji ne mogu da plate kiriju.

Predsednik je optužio demokrate u Kongresu da su u predlog zakona o ekonomskoj pomoći uključile elemente koji nemaju veze sa pandemijom.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske manjine Čak Šumer, oboje demokrate, ponudili su u petak da smanje svoj predlog paketa pomoći pogođenima korona virusom u vrednosti od 3,4 hiljade milijardi dolara za skoro trećinu, ukoliko republikanci pristanu da povećaju svoju kontra-ponudu - koja iznosi hiljadu milijardi dolara.

novac, pare, dolari

Foto: Pixabay

Međutim, pregovarači Bele kuće, Stiv Mnučin i šef osoblja Mark Medouz odbacili su ponudu demokrata.

Ono što Trampove uredbe ne uključuju, a zakonski predlog sadrži - je više od 100 milijardi dolara pomoći školama da se ponovo otvore ove jeseni, dodatna sredstva za testiranje na korona virus, pomoć američkoj Poštanskoj službi koja se nalazi u problemima, i još jedan ček pogođenim Amerikancima u iznosu od 1.200 dolara.

Nije jasno da li predsednik SAD ima ovlašćenja da donosi ovakve odluke i kako bi se one primenile u praksi. Recimo, ako bi se plaćanje poreza na zarade odložiilo do kraja godine, nije poznato da li bi se oni tada plaćali retroaktivno i da li bi morali da se plate ođednom.

Republikanci kažu da nisu zainteresovani za bilo kakav paket pomoći koji je vredniji od hiljadu milijardi dolara. Demokrate ne bi pristale na paket manji od dve hiljade milijardi.

Deluje da nema mnogo prostora da se ti brojevi približe, a pitanje je i da li će se predstavnici u Kongresu još sastajati, budući da je Kongres na letnjoj pauzi.

Milioni Amerikanaca su do nedavno primali pomoć od 600 dolara nedeljno, a socijalne službe upozoravaju da bi, ako se isplate ne nastave, mnogi mogli da ostanu bez hrane ili krova nad glavom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    9. avgust 2020 | 04:53

    Primali 600$ nedeljno 4 meseca i sad ce po 400$ nedeljno jos 4 meseca i to preko 30 miliona nezaposlenih ljudi.Sreca pa kod nas korona nije uticala na ekonomiju i hvala nasem precedniku za 100€

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA