• 0

Skandal u italijanskom parlamentu: Poslanici uzeli državnu pomoć i pored astronomskih plata

Svi italijanski mediji i društvene mreže su usijane od komentara, zahteva, osuda

  • 0
Dizanje kredita, banka, novac, evri

Foto: Shutterstock

Pet članova italijanskog parlamenta i još oko 2.000 gradonačelnika, predsednika regiona, članova regionalnih vlada uzeli su bonus od 600 evra koje je italijanska vlada odobrila kao pomoć onima koji su zbog Covida-19 i karantina imali probleme u poslu, piše dnevnik "Republika”.

Svi italijanski mediji i društvene mreže su usijane od komentara, zahteva, osuda...

Prevaru je otkrila komisija protiv korupcije i prevare državnog zavoda za penziono osiguranje INPS.

Oštre osude dolaze iz svih političkih partija i institucija.

“Sramno”, napisao je vođa Demokratske partirje Nikola Zingareti, a predsednik donjeg doma parlamenta Roberto Fiko je objavio da "članovi parlamenta kao predstavnici naroda imaju i moralne obaveze, a ne samo zakonske”.

Ministar inostranih poslova Luiđi di Majo je rekao da “funkcioneri koji su uzeli bonus moraju vratiti novac, izviniti se Italijanima i podneti ostavku”.

Šef stranke Liga Mateo Salvini je zatražio je da "ko god od parlamentaraca je to uradio, mora odmah da bude smenjen”, a šef parlamentarne grupe Pokreta Pet zvezdica Vito Krimi rekao je da je potez “odvratan i nedopustiv”.

Imena pet parlamentaraca nisu poznata, ali su prema pisanju medija zna se da su trojica članovi stranke Liga, jedan je član Pokreta Pet zvezdica, a jedan član partije Matea Rencija “Italija Viva”.

Za sada su parlamentarci koji su pored svojih visokih primanja uzeli i bonus namenjen onima koji su zbog krize imali probleme, pod zaštitom zakona o privatnosti, tako da njihova imena nisu poznata.

Ali na društvenim mrežama je već pokrenuta akcija i peticija da se saopšte njihova imena. Šef parlamentarne grupe “Liberi e Uguali” Federiko Formaro je rekao “da je ispravno da Italijani saznaju imena parlamentaraca koji su uzeli bonus, oni koji su to uradili moraju se suočiti sa odgovornošću”, rekao je Formaro.

Video: Doktorka Darija objasnila kako se prate ljudi sa kojima su pozitivni na virus dolazili u kontakt

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima