≫ 

Skandal u italijanskom parlamentu: Poslanici uzeli državnu pomoć i pored astronomskih plata

Svi italijanski mediji i društvene mreže su usijane od komentara, zahteva, osuda

  • 0
Dizanje kredita, banka, novac, evri

Foto: Shutterstock

Pet članova italijanskog parlamenta i još oko 2.000 gradonačelnika, predsednika regiona, članova regionalnih vlada uzeli su bonus od 600 evra koje je italijanska vlada odobrila kao pomoć onima koji su zbog Covida-19 i karantina imali probleme u poslu, piše dnevnik "Republika”.

Svi italijanski mediji i društvene mreže su usijane od komentara, zahteva, osuda...

Prevaru je otkrila komisija protiv korupcije i prevare državnog zavoda za penziono osiguranje INPS.

Oštre osude dolaze iz svih političkih partija i institucija.

“Sramno”, napisao je vođa Demokratske partirje Nikola Zingareti, a predsednik donjeg doma parlamenta Roberto Fiko je objavio da "članovi parlamenta kao predstavnici naroda imaju i moralne obaveze, a ne samo zakonske”.

Ministar inostranih poslova Luiđi di Majo je rekao da “funkcioneri koji su uzeli bonus moraju vratiti novac, izviniti se Italijanima i podneti ostavku”.

Šef stranke Liga Mateo Salvini je zatražio je da "ko god od parlamentaraca je to uradio, mora odmah da bude smenjen”, a šef parlamentarne grupe Pokreta Pet zvezdica Vito Krimi rekao je da je potez “odvratan i nedopustiv”.

Imena pet parlamentaraca nisu poznata, ali su prema pisanju medija zna se da su trojica članovi stranke Liga, jedan je član Pokreta Pet zvezdica, a jedan član partije Matea Rencija “Italija Viva”.

Za sada su parlamentarci koji su pored svojih visokih primanja uzeli i bonus namenjen onima koji su zbog krize imali probleme, pod zaštitom zakona o privatnosti, tako da njihova imena nisu poznata.

Ali na društvenim mrežama je već pokrenuta akcija i peticija da se saopšte njihova imena. Šef parlamentarne grupe “Liberi e Uguali” Federiko Formaro je rekao “da je ispravno da Italijani saznaju imena parlamentaraca koji su uzeli bonus, oni koji su to uradili moraju se suočiti sa odgovornošću”, rekao je Formaro.

Video: Doktorka Darija objasnila kako se prate ljudi sa kojima su pozitivni na virus dolazili u kontakt

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA