Gotovo niko ne nosi maske, a već 100 dana nemaju nijedan slučaj korone: Kako je Novi Zeland to uspeo

Novi Zeland je zemlja koja je 100 dana bez ijednog novog slučaja korona virusa

  • 7
Novi Zeland koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Novi Zeland je učinio nešto što svim ostalim državama sveta u ovom trenutku deluje nemoguće - zabeležili su 100 dana bez ijednog novog slučaja korona virusa.

Do danas ova država je prijavila svega 1.219 slučajeva, a imaju aktivnu 21 infekciju. Već 100 dana nema lokalne transmisije, a ukoliko se i zabeleži neki slučaj, on je uvezen iz druge zemlje. Krajnji bilans - država koja broji 5 miliona stanovnika zabeležila je samo 22 smrtna slučaja, dok se obližnja Australija, da ne pominjemo SAD bore sa "korona požarom".

Novi Zeland je sada postao pravi primer kako jedna država treba da se bori sa Covid-19, a čini se da je glavni razlog njihovog uspeha taj što i sada testiraju nekoliko hiljada ljudi svakog dana.

- Videli smo na primeru drugih država kako virus ponovo bukne, čak i u mestima koja su ga imale pod kontrolom - rekao je dr Ešli Blumfild, direktor Instituta za javno zdravlje.

On je rekao da država mora da bude spremna da zdrobi virus u slučaju da ponovo negde bukne na Novom zelandu.

- Nemojte izneveriti ovaj tim, to jednostavno ne možemo da priuštimo - poručio je Blumfild građanima.

Kako su uspeli da zgrome koronu?

 

Strategija Novog Zeland je bila veoma jednostavna. Prema rečima premijerke Ardern, zemlja je morala da reaguje oštro i brzo.

Kada su vlasti donele odluku o zatvranju granica za strance 19. marta, u zemlji je bilo potvrđeno samo 28 slučajeva. Četiri dana kasnije, 23. marta, kada je čitava država stavljena u blokadu bilo je registrovano 102 slučaja, ali nije bilo smrtnih slučajeva. Blokada na Novom Zelandu je bila veoma stroga - nema plaža, nema uzimanja klope na kioscima brze hrane, nema napuštanja komšiluka. Ove mere su bile na snazi pet nedelja kada je doneta odluka da blokada bude produžena za još dve.

Cilj strategije bio je veoma jasan - eliminisati virus!

- Eliminacija u ovom slučaju nije značila potpuno iskoreniti virus na Novom Zelandu, već omogućiti eliminaciju lanca prenosa virusa unutar zajednice na najmanje 28 dana, što omogućava efikasno praćenje i suzbijanje u slučaju da virus bude uvezen - saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Novi Zeland je čekao potpuno zaravnjenje krive pre nego što je ukinuo blokadu.

Kada je premijerka 8. juna saopštila da se popuštaju mere znala je da u prethodnih 17 dana, od oko 40.000 testova, nisu imali nijedan zabeležen slučaj.

Od tada u ovoj državi se živi skoro pa normalno, i nije ni bilo potrebe da se vraćaju mere. Ono što je Novi Zeland uradio jeste kombinacija blokade sa striktnim graničnim kontrolama. Samo je državljanima dozvoljeno da uđu u zemlju i moraju da provedu dve nedelje u karantinu, ali ne kućnom, već u specijalnim ustanovama.

Isto tako, ne dozvoljavaju tek privremeni ulaz svojim državljanima. Naime, državljani mogu da uđu i odu u karantin, ali ako će uskoro ponovo da napuste državu, boravak u karantinu će morati i da plate i to u iznosu od oko 2.000 američkih dolara.

Kada se podvuče crta, na granici su "uhvatili" 95 slučajeva, a 70 odsto zaraženih na Novom Zelandu bili su ili uvezeni ili su bili u kontaktu sa nekim ko je došao iz inostranstva.

Šta Novi Zeland nije uradio?

 

I dok širom sveta uvode obavezu nošenja maski, ova taktika na Novom Zelandu nije bila presudna čak ni u prvom talasu. Jednostavno, u martu je bilo teško pronaći masku. Kasnije, kada je blokada ukinuta, na Novom Zelandu je bilo svega nekoliko registrovanih slučajeva, pa nije bilo ni potrebe da se maska nosi.

Ono što je činjenica jeste da je Novom Zelandu geografija dosta pomogla u tome da suzbije virus. Naime, nemaju kopnene granice, pa su veoma lako kontrolisali svaki ulazak u zemlju. Isto tako, pomaže im i to što zemlja nije gusto naseljena. Podaci pokazuju da na Novom Zelandu živi 18 osoba na jedan kvadratni kilometar, dok u SAD ta brojka iznosi 36, a u Ujedinjenom kraljevstvu 275.

Ipak, ovo ne znači da je Novi Zeland odustao od maski. Naprotiv, veruju da će im one biti od velike pomoći u budućnosti. Zato sada apeluju na građane da prave zalihe, jer iako im maske sada nisu neophodne, u budućnosti će sigurno biti.

- Pitanje je kada će vam biti potrebne, ne da li će vam biti potrebne - rekao je Blumfild prošle sedmice obraćajući se naciji.

On je rekao da je vrlo verovatno da će zaraza ponovo buknuti, i da je siguran da bi to moglo uskoro da se dogodi.

Video: Otkrivamo: Koji je test za korona virus zapravo najbolji i najprecizniji?

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    10. avgust 2020 | 12:09

    Normalni ljudi. Zive zivot a ne koronu.

  • Mile

    10. avgust 2020 | 12:15

    Nema splavova, svadbi, rođendana, roštilja, odmora van države, a zato ima velikih kazni, strogog karantina, gvozdene discipline. Sve jasno pametnom!

  • Zoran

    10. avgust 2020 | 12:12

    Ako ste pratili strogo su se pridržavali mera a i kazne su bile paprene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA