Aleksandra (3) simbol je tragedije u Bejrutu: Eksplozija je otela iz majčinog naručja

Aleksandra (3) se tri dana borila za život, ali njeno maleno srce nije idržalo

  • 15
Alexandra Najjar, poginula devojčica Bejrut Foto: Profimedia/PATRICK BAZ/AFP

Aleksandra Nager (3) jedna je od brojnih žrtava stravične eksplozije koja se prošle sedmice dogodila u Bejrutu. Preslatku devojčicu je detonacija bukvalno iščupala iz majčinog naručja. Iako su roditelji ubrzo uspeli da je izvuku iz ruševina, malecka je posle tri dana preminula u bolnici.

Kada je vatra buknula u skladištu u luci u Bejrutu prošlog utorka Aleksandra je dotrčala do terase svog stana kako bi videla šta se napolju događa. Majka Trejsi joj je brzo prišla i zagrlila je, ali ih je u sledećem trenutku eksplozija odbacila. Druga eksplozija je Aleksandru bukvalno iščupala iz majčinog naručja i ostavila dete pod ruševinama.

- Polu i Trejsi je trebalo nekoliko minuta da je otkopaju i izvuku. Stajali su kraj terase i gledali šta se događa kao i mnogi drugi. Moja ćerka je tada ugledala kako nešto leti kroz vazduh. Buknula je eksplozija, počela je da vrišti da se svi sklone. Pokušala je svojim telom da zaštiti Aleksandru - priseća se deda Majkl šta se događalo kobnog dana.

On kaže da je eksplozija bila toliko jaka da je njegova unuka bukvalno odletela iz majčinog naručja.

- Pritisak je bio toliko jak da moja ćerka nije uspela da zadrži malecku. Obe ih je oduvala u kuću. Mislim da je Aleksandra jako udarila glavicom u štok vrata ili klavir - objašnjava deda.

Aleksandrin otac Pol je otkopao devojčicu i u panici seo na motor da je odveze u bolnicu. Prva bolnica do koje je stigao bila je uništena u eksploziji. Morao je da traži drugu.

- Ja sam se čuo sa Trejsi telefonom. Urlala je u slulšalicu da je Aleksandra mrtva - priseća se Majkl.

Dok su se lekari borili za život male Aleksandre, njena majka Trejsi je krvava čekala vesti. Jedva su je nagovorili da joj ušiju glavu, zaradila je 12 kopči i nekoliko polomljenih rebara. Uprkos svim molitvama, Aleksandra nije izdržala. Preminula je u bolnici od zadobijenih povreda.

Aleksandrin otac je lud od besa zbog tragedije koja je zadesila njegovu porodicu.

- Moja ćerka nije mučenica, ona je žrtva. Pobili ste nas u našim kućama - govorio je Pol za novinare optužujući vlasti za tragediju koja je potresla libansku prestonicu.

Nakon stravične eksplozije Bejrut je nastavio da gori, ali zbog protesta. Na hiljade demonstranata već danima izlazi na ulice i protestuje protiv vlade. Upali su i u zgrade nekoliko ministarstava zbog čega je policija koristila suzavac i dimne bombe, a pojedini mediji prenose da je korišćena i bojeva municija.

U sukobima sa policijom stradalo je nekoliko osoba.

I dok se u svetu organizuju humanitarne akcije kako bi se pomoglo Libanu, građani se na društvenim mrežama opraštaju od svojih najmilijih.

Podsetimo, strahovitu eksploziju u bejrutskoj luci izazvalo je više od 2.700 tona amonijum-nitrata koji je šest godina čuvan u skladištu, nakon što ga je konfiskovala carinska služba.

Video: Sav užas eksplozije u Bejrutu: Luka je razorena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA