“Malo je dokaza da se korona virus širi u školama”: Sekretar za obrazovanje o novoj školskoj godini

On je rekao da su obrazovanje i nega dece “prioritet države” kada je reč o planu da se đaci od septembra vrate u učionice

  • 3
Polaganje, mala matura, škola

Ilustracija, Foto: Nikola Tomić

Ima malo dokaza da se korona virus širi u školama, izjavio je britanski sekretar za obrazovanje Gevin Vilijamson.

On je rekao da su obrazovanje i nega dece “prioritet države” kada je reč o planu da se đaci u Engleskoj od septembra vrate u učionice. Vilijamson ističe da vlada nastavlja da “čini sve što je u njenoj moći da obezbedi siguran povratak dece u škole”.

- Uvek smo slušali i nastavićemo da uzimamo u obzir najbolje naučne i medicinske savete - kazao je Vilijamson, a prenosi “Skaj njuz”.

- Poslednje istraživanje koje bi trebalo krajem godine da bude objavljeno je jedna od najvećih svetskih studija na temu korona virusa u školi, a ono kaže da ima malo dokaza da se ova infekcija širi i prenosi u školi. Takođe, i roditelji su sve sigurniji kada je reč o povratku dece u škole. Njihovo poverenje je rezultat teškog rada prosvetnih radnika širom zemlje koji uvode zaštite mere kako bi sve bilo spremno za početak školske godine - dodao je on.

Javnost traži više testova

 

Premijer Velike Britanije Boris Džonson nalazi se pod snažnim pritiskom domaće javnosti da poveća broj testova na koronavirus i unapredi lociranje kontakata zaraženih kako bi otvaranje školi bilo bezbedno, ali i da se predupredi ponovno uvođenje restriktivnih mera kao što je zatvaranje radnji i poslova.

Džonson je danas posetio školu u Londonu i tom prilikom istakao da je “poslednja stvar koju želi da uradi jeste zatvaranje obrazovnih ustanova”.

Britanski premijer izrazio je nadu da neće biti prinuđen da zatvori škole povodom uvođenja restriktivnih mera u lokalnim zajednicama.

- Obrazovanje je prioritet za ovu zemlju i to je jednostavna socijalna pravda - kazao je Džonson.

U Britaniji još 816 zaraženih i osam umrlih od korone

 

Prema poslednjim podacima, danas je u Velikoj Britaniji otkriveno još 816 novozaraženih. To pad u odnosu na prethodni dan, kada su zabeležena 1.062 slučaja zaraze, što je bio najveći dnevni rast broja novozaraženih od kraja juna.

Do sada je u Velikoj Britaniji potvrđen 311.641 slučaj COVID-19, prenosi Rojters.

Od korona virusa umrlo je još osam osoba, a, prema zvaničnim podacima, od početka pandemije umrle su 46.574 osobe.

Video: Humke zemlje i sveže rake: Engleska nije ovo videla još od epidemije kuge

(M. LJ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. avgust 2020 | 22:30

    Ako se ne siri u skolama(a djeca uvijek najbrze sire sve vrste virusa),kako se siri prilikom kupovine gdje svi provedemo minimum vremena.Djeca birave u skolama po 5-6-7 sati i kod njih se virus ne siri.Mora da je virus tako napravljen da ne zalazi u skolsko dvoriste.

  • boka

    11. avgust 2020 | 00:37

    Naravno da ima malo inforrmacija kad su svuda skole zatvorene.... oduvek su deca najbrze prenosila i viruse i bakterije i sve, nagrabusili smo mi u ovom drugom talasu. Nadam se da gresim,....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA