≫ 

Prolivena krv na ulicama Minska 2. dan zaredom: Pokušao da baci eksploziv na policiju i poginuo

Lukašenko je na izborima osvojio 80,08 odsto glasova

  • 23

Beloruska policija uhapsila je danas najmanje 30 ljudi tokom protesta demonstranata, koji se drugi dan zaredom okupili u Minsku, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog svedoka.

Prema navodima Sputnjika, jedna osoba je poginula kada je pokušala da baci eksplozivnu napravu na policiju, saopštili su organi reda.

Kako se navodi, eksploziv mu je eksplodirao u rukama.

Prema pisanju svetskih medija, sukobi demonstranata i policije su u toku u više gradova Belorusije. U Minsku i Brestu se protiv okupljenih koriste gumeni meci i svetleće granate, javlja agencija TASS. Ruski mediji, takođe, navode da su demonstranti bacili Molotovljev koktel na policiju u blizini trga Pušinkskaja u Minsku.

S druge strane, agencija za bezbednost Belorusije objavila je da je sprečila pokušaj ubistva Lukašenkove glavne protivnice Svetalne Tihanovskaje, prenosi televizija ONT.

Tihanovskaja je proteklih sedmica postala neočekivani rival Lukašenku, a izbore u nedelju, na kojima je on osvojio šesti uzastopni mandat s 80 odsto glasova, proglasila je falsifikovanim.

U nedelju uveče, nakon što su saopšteni prvi rezultati predsedničkih izbora u Belorusiji, došlo je do protesta tokom kojih su se demonstranti sukobili sa policijom, a a uhapšeno je 3.000 učesnika. Prema navodima medija, jedna osoba je poginula kada ju je udario automobil policije.

Predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je na nedavno završenim izborima šesti mandat, pobedivši sa 80,08 odsto glasova.

Protest organizovali Poljska, Britanija i Češka?

 

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da su protesti organizovani u Minsku i drugim gradovima Belorusije orkestrirani telefonom iz Poljske, Velike Britanije i Češke.

Kako je rekao na sastanku sa šefom Izvršnog sekretarijata CIS Sergejem Labedevim, pozivi su praćeni i došli su iz te tri zemlje, prenosi TASS.

- Pozivi su upućeni iz Poljske, Češke i Velike Britanije kako bi se kontrolisale, da izvinite, ovce - koje ne razumeju šta rade a lako ih je kontrolisati - rekao je Lukašenko.

Pojavio se video koji pokazuje navodno varanje na izborima

 

Neki stručnjaci smatraju da je ubedljiva pobeda Lukašenka dokaz da su glasovi bili namešteni. Navodno su brojna izborna mesta bila zatvorena pre nego što su glasači stigli da glasaju, a na pojedinim su glasači uspeli da daju glas i pre nego što su biračka mesta otvorena.

 

Pojavio se i jedan snimak sa biračkog mesta na kom se vidi kako član izbornog štaba silazi niz merdevine s prozora drugog sprata s vrećom za koju se pretpostavlja da sadrži glasačke listiće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA