Internetom kruži lažan video snimak šta je "stvarno" izazvalo eksploziju u Bejrutu

Kako je došlo do eksplozije, odmah su krenule da se pojavljuju teorije zavere

  • 1
Bejrut, Liban, eksplozija

Foto: Tanjug/AP

Stravična eksplozija u utorak u Bejrutu odnela je preko 160 života, a pošto se zvanično tvrdi da je uzrok nesreće požar koji je zahvatio uskladišteni amonijum nitrat, ubrzo su društvenim mrežama krenule da se šire teorije zavere.

Jedna od njih sugeriše da nije reč o nesrećnom slučaju, već o raketnom napadu. Naime, na društvenim mrežama predstavljen je snimak termalne, odnosno infracrvene kamere. Na video klipu se navodno kako projektil pogađa skladište samo nekoliko trenutaka pre eksplozije.

Međutim, CNN i Asošijejted analizirali su snimak i otkrili da je reč o očiglednoj montaži, te se ističe da snimak uopšte nije urađen termalnom kamerom.

- Neki traljavi snimci navodno sadrže dokaz projektila koji je pogodio bejrutsku luku, što je izazvalo prouzročilo eksploziju. Evo brzog poređenja “termalnog” lažnog snimka sa originalnim video klipom pri normalnoj brzini - napisao je na Tviteru Džejk Goldin, producent iz portala “Newsy” i nezavisne istraživačke stranice “Bellingcat” uz video.

 

Na uporednom snimku jasno se vidi da na originalnom klipu nema nikakvog projektila, iz čega se da zaključiti da je on montiran.

- Nabacivanjem filtera za efekat negativa na video snimku nećete odjednom otkriti projektil koji je nevidljiv na originalnoj snimci. Tako kamere ne funkcionišu. Vizuelna informacija mora prvo da postoji na originalnom snimku! - dodao je Goldin.

Video: Sve se zatreslo, a onda je prokuljao dim: Građanin snimio trenutak praska u Bejrutu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA