Putin krenuo u masovnu proizvodnju vakcine: Zavirite u fabriku gde se pravi lek protiv korone

Fabrika u ovom trenutku može da proizvede oko milion i po doza godišnje

  • 47

Ruski zvaničnici su još krajem jula najavili da je plan da Rusija bude prva u svetu koja će registrovati vakcinu protiv korona virusa. U tom trenutku nalazili su se u drugoj fazi ispitivanja. Oni su tada istakli da se nadaju da će vakcinu razviti do 10. avgusta, a možda i ranije.

Samo dan nakon što je bilo najavljivano, predsednik Rusije Vladimir Putin sazvao je hitnu video konferenciju na kojoj je saopštio da je Rusija registrovala vakcinu protiv korona virusa, kao i da je rusko Ministarstvo zdravlja odobrilo vakcinu.

Farmaceutska fabrika "Binofarm" iz Rusije pokrenula je proizvodnju ove vakcine.

- Prva serija vakcine je već spremna za slanje. Što se tiče prioriteta distribucije vakcina, ove prioritete određuje država, ali koliko ja mislim, vakcina će biti prvo data lekarima, jer su oni na čelu borbe protiv pandemije, ipak su u zoni rizika. Trenutno proizvodimo oko milion i po doza vakcine godišnje. Svesni smo da ove količine nisu dovoljne, zbog čega ulažemo u dalje povećanje proizvodnje - rekao je za tamošnje medije Vladimir Čirahov, predsednik AFK sistema pod čijim pokroviteljstvom je i fabrika "Binofarm".

Vakcina se zove "Sputnjik V" i proizvodiće se na dve lokacije, a uskoro će Rusija biti spremna i za međunarodnu saradnju u polju razvoja i primene ove vakcine.

Video: Rusija registrovala vakcinu protiv korona virusa, dozu primila i Putinova ćerka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljube

    14. avgust 2020 | 00:39

    Zasto Vi u Srbiji " dramite " ,pa dali razumete ,u Rusiji je vakcina dobrovoljna ,besplatna domacem stanovnistvu ,,,,izvoz je drugo ,naplatice se . Ko vas tera da birate ,filozofirate koju cete primati ,prvo se izborite da to bude i kod vas na dobrovoljnoj bazi ....nije Rusija " prcija " kao sto su stotinama godina zeleli i prikazivali ....otreznite se .Znaju Rusi sta bi KOJOTI zapadni uradili s njima kada bi mogli .A i u samoj Srbiji ima mnogo njih koji bi je satrli da mogu .

  • Slavica

    13. avgust 2020 | 22:25

    Moja porodica i familija samo ruska ili kineska.Pre cu umreti neko od drugoga primiti.

  • Pavke

    13. avgust 2020 | 21:46

    Živela Rusija i Srbija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA