≫ 

Šta se krije iza poslednjeg snimka Lukašenkove protivnice: Mnogi misle da je snimljen pod prinudom

Pojavio se snimak na kojem se vidi kako Tihanovskaja sedi u kancelariji Centralne izborne komisije u Minsku i čita sa papira - na sebi ima istu majicu koju je nosila kada je poslednji put viđena

  • 9

Video: Da li je primorana ili: Protivkandidatkinja predsednik Belorusije pobegla iz zemlje

Dok u Belorusiji već tri dana traju sukobi protivnika predsednika Aleksandra Lukašenka i policije nakon predsedničkih izbora, među opozicionim pristalicama počele su da kruže priče da je njihov kandidat bio pod prinudom.

Svetlana Tihanovskaja rekla je u utorak da je napustila zemlju i otišla u Litvaniju nakon predsedničkih izbora, brinući za bezbednost porodice.

U snimku koji je objavila na Fejsbuku, vidno uznemirena Tihanovskaja rekla je da je odluku donela "apsolutno nezavisno".

Međutim, u drugom snimku koji kruži na Telegramu, izgleda da je poručila svojim pristalicama da poštuju zakon i priznaju izborni rezultat.

Čitajući sa papira, bivša učitejica engleskog izvinila se svojim pristalicama i pozvala građane da ne protestuju na ulicama kako bi izbegli "krv i nasilje".

Njeni saradnici tokom kampanje i pristalice tvrde da je video snimljen pod prinudom.

Svetlanin suprug, poznati opozicioni bloger, nalazi se u pritvoru u Belorusiji otkako je uhapšen u maju.

Prema istraživanju Juronjuza, video je snimljen u sedištu Centralne izborne komisije u Minsku.

Kauč na kojem Tihanovskaja sedi u snimku je isti onaj koji je snimljen u kancelariji predsedavajuće komisije Lidije Jarmošune.

U video intervjuu sa Jarmošunom, koji je postavljen na Jutjubu u oktobru 2019, vide se isti nameštaj i zavese na prozorima.

Takođe, Svetlana u snimku nosi istu belu majicu koju je nosila kada je poslednji put viđena u ponedeljak, kada je predala žalbu da su izbori namešteni.

Marija Kolesnikova, još jedna opoziciona kandidantkinja, rekla je Juronjuzu da je Tihanovskaja držana u sedištu komisije tri sata.

- Bila je sama u kancelariji sa dva visoka predstavnika bezbednosnih snaga. Tamo je bila sama tri sata, bez dokumenata, advokata, bez ičega - rekla je ona.

Kolesnikova je dodala kako misli da je "Tihanovskaja tri sata bila pod neviđenim pritiskom".

Kako je rekla, Tihanovskaja je kasnije napustila zgradu na drugom izlazu, a ne na ulazu gde su je čekali njeni saradnici.

Oni su kasnije saznali da je otišla iz zemlje.

Video: Oklopna vozila i hapšenja posle izbora u Belorusiji: Minsk žarište sukoba policije i demonstranta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    13. avgust 2020 | 13:39

    Belorusija je Evropska Severna Koreja ! Treba diktaturi stati jednom na kraj i osloboditi taj jadan narod.

  • неко тамо

    13. avgust 2020 | 13:20

    волим ове који само западне медије прате. Ао простестантима које су ухватили са пуним ранцима пара? то се наравно не спомиње, дао му тата? тим парама су плаћали младе без мозга да бацају коктеле, саветовали како да се боре са омон-ом, снадбевали хладним оружјем...постоји јако велика сличност као и са мајданом, а на жалост и нашим двехиљадитим октобром

  • joco

    13. avgust 2020 | 11:27

    Nemaju ti ni malo srama vazno je po svaku cenu ostati na vlasti komunisticka posla briga ih za narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA