≫ 

Posle 3 meseca zatišja, virus se ponovo širi na Novom Zelandu: Sumnja se da je došao iz inostranstva

Nadležni su danas prijavili još 12 novih slučajeva korona virusa

  • 0
Novi Zeland koronavirus Foto: Tanjug/AP

Posle tri meseca zatišja, korona virus se ponovo širi na Novom Zelandu, saopštili su danas zvaničnici te zemlje, a tokom dana očekuje se da premijerka Džasinda Ardern obelodani odluku da li će vanredne mere u Oklandu biti produžene.

Nadležni su danas prijavili još 12 novih slučajeva kovida-19 koji su listom svi bili povezani sa istim izvorom, otkrivenim pre dva dana, među članovima jedne porodice u Oklandu, prenosi Rojters.

Zvaničnici tvrde da je virus, koji je izazvao novi talas zaražavanja, stigao iz inostranstva i nastavljaju da istražuju kako je dospeo do porodice u Oklandu.

Premijerka Ardern insistira na svojoj taktici ranog i snažnog odgovora na pojavu virusa i danas bi trebalo da saopšti novozelandskoj javnosti da li će vanredno stanje u Oklandu biti produženo.

U javnosti je sve prisutnija strepnja da bi produženje vanrednog stanja moglo dodatno da ošteti načetu domaću ekonomiju.

Visoki zvaničnik zdravstveog sektora na Novom Zelandu, Ešli Blumfild, ocenio je da su ohrabrujući pokazatelji u vezi sa novim žarištem u Oklandu, ali je dodao da nadležni imaju informacije o zaražavanjima u još dve oblasti, koja bi tek trebalo da budu ispitana.

Ministar zdravstva Novog Zelanda Kris Hipkins izjavio je da je testiranjem genoma najnovijeg virusa utvrđeno da je stigao iz Velike Britanije ili Australije, ali da tek treba da se utvrdi na koji je način dospeo do zaražene porodice iz Oklanda.

On je odbacio spekulacije nekih eksperata da se virus "tiho širio u Oklandu nedeljama unazad", rekavši da postoje pouzdani dokazi da ta pretpostavka nije tačna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA