Lukašenkova protivnica pozvala na ponovno prebrojavanje glasova: "Situacija je kritična"

Ona smatra da je osvojila i 70 posto glasova i nagovara Beloruse da potpišu peticiju

  • 10
Belorusija protesti Svyatlana Tsikhanouskaya

Foto: Tanjug/AP

Beloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovskaja u petak je pozvala svoje pristalice da potpišu onlajn peticiju kojom se traži ponovno prebrojavanje glasova predsedničkih izbora održanih u nedelju, izražavajući uverenje da joj je na tim izborima ukradena pobeda.

Ona je putem videa na Jutjubu svoje pristalice takođe pozvala da zatraže službenu istragu o optužbama da su izbori bili namešteni.

- Situacija je kritična. Boli me što vidim da se događa u mojoj zemlji poslednjih nekoliko dana - rekla je Tihanovskaja.

Tihanovskaja se pristalicama javila iz Litvanije, u koju je pobegla i gde je pronašla utočište pred mogućim progonom.

Pozvala je i na okončanje nasilja koje je buknulo nakon što je dugogodišnji predsednik Aleksandar Lukašenko ponovo osvojio mandat, a gradonačelnike širom zemlje je pozvala da ovaj vikend organizuju miroljubive proteste.

- Moramo zaustaviti nasilje na ulicama beloruskih gradova. Pozivam vlasti da to zaustave i započnu dijalog - kazala je Tihanovskaja.

Vlada je u petak iz pritvora počela puštati hiljade ljudi zadržanih u protestima koji su izbili u Belorusiji nakon predsedničkih izbora koje je Evropska unija opisala kao "ni slobodne ni poštene".

Prema službenim podacima, policija je od nedjelje uveče u pritvoru zadržala gotovo sedam hiljada ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev putem državne televizije izvinio se građanima za hapšenja tolikih nevinih ljudi. Rekao je kako je došlo do "slučajnih" hapšenja usled policijske akcije suzbijanja masovnih protesta.

Lukašenko (65) već 26 godina čvrstom rukom vlada tom bivšom sovjetskom republikom, s vrlo malo razumevanja za političke neistomišljenike.

Video: Da li je primorana ili: Protivkandidatkinja predsednik Belorusije pobegla iz zemlje

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    14. avgust 2020 | 15:29

    U svakoj državi ima koji bi na vlast neredima,građanskim sukobima i ratom,ne izborima, gde nemaju nikakve šanse,toliko su mali...ruše državu zarad lični interesa...

  • ratar

    14. avgust 2020 | 15:41

    Podrska za brata Lukasenka. Ne daj se pasjim sinovim i stranim placenicima. Narod ti je dao podrsku na izborima.

  • Zamena teza, zapadni sistem vrednosti

    14. avgust 2020 | 16:19

    Svugde u svetu postaje moderno da manjina na isti način hoće da preuzme vlast, a slučalno baš uvek ih podržava i finansira amerika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA