≫ 

Kurc upozorava Austrijance koji letuju na Zapadnom Balkanu: Pojačane su mere na granici s Hrvatskom

- Korona virus se širi pre svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora - smatra austrijski kancelar

  • 5
Sebastian Kurz, Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/AP

"Virus u Austriju ulazi kolima", izjavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc, uz upozorenje zbog zabrinjavajućeg razvoja epidemije korona virusa u zemljama Zapadnog Balkana, koje su veoma omiljene destinacije za odmor Austrijanaca prilikom odlaska na more.

U razgovoru s novinarima, Kurc je zato zatražio pojačane kontrole zdravstvenih vlasti na granicama.

- Imam veliku molbu za građane. Molim vas, budite obazrivi. Brojevi (zaraženih) ponovo rastu, pandemija korona virus još nije prevaziđena i moramo sve učiniti da zaštitimo zdravlje u Austriji i pre svega sprečimo drugo ''zatvaranje'' privrede i zemlje, kako ne bi ugrozili radna mesta i ekonomiju - objasnio je kancelar.

Prema njegovim rečima, najveća grupa među aktivno obolelima su mladi ljudi, koji su najčešće asimptomatični i ne primećuju da su zaraženi.

Na taj način oni inficiraju članove porodice i ugrožavaju starije osobe, upozorio je Kurc.

Beč Foto: © artvan - kurt van der vloedt

Odlučujuće je da zdravstvene vlasti pojačaju kontrole na granicama, zatražio je kancelar, rekavši da je razgovarao sa pokrajinskim vlastima i ministrom zdravlja Rudolfom Anšoberom.

Ukazao je da svi koji su se od 7. avgusta iz Hravstek vratili u Austriju, odnosno koji se vrate do ponoći, postoji mogućnost besplatnog testiranja, i apelovao na građane da tu mogućnost iskoriste.

- Korona virus se širi pre svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske - naglasio je kancelar.

Kurc je istakao da je to razlog zašto je Austrija donela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koja stupa na snagu od ponoći.

Najavio je da će od ponedlejka u ponoć na granicama biti pojačane kontrole. Ministarstvo zdravlja već je izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana i poboljšanja zdravstvena kontrola na granicama prema Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Svi povratncii sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje na putovanje moraju imati negativan PCR test za ulazak u Austriju, ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade PCR test u Austriji.

Uredba Minsitarstva zahteva od nadležnih vlasti da detaljno kontroliše podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regiona, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i sa pravim podacima ispunili formular o mestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    16. avgust 2020 | 12:28

    Kurz se ne granici sa hrvatskom

  • BG

    16. avgust 2020 | 12:57

    Politika i novac od turizma,zasto to nije uradio pre dve ili tri nedelje nego sada kada su odmori prosli,bas sada kada se u Austriju kolektivni odmori zavrsavaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA