≫ 

Strani lekari razotkrivaju koronu: Počelo je od šišmiša, ali ne na pijaci. Alarm se upalio još 2012.

* Pratili podatke iz magistarskog rada jednog kineskog lekara * Uznemirila ih sličnost simptoma obolelih u rudniku sa današnjim zaraženima kovidom 19

  • 8
šišmiš foto: pixabay.com

Izvorište zaraze korona virusom možda nisu pijace Vuhana nego kineski rudnik udaljen 1.600 kilometara od grada u kojem je izbila epidemija.

Virolog Džonatan Latam i molekularna biologinja Elison Vilson, koji rade za neprofitnu ogranizaciju Bioscience Resource Project u Itaki, došli su do zanimljivog otkrića prevodeći magistarski rad jednog kineskog lekara. Na 66 stranica opisao je lečenje rudara koji su se 2012. razboleli u rudniku, a uzorke njihovih tkiva slao je na vuhanski Institut za virologiju na analizu.

- Dokaz koji smo pronašli podstakao nas je da ponovno razmotrimo sve što znamo o izvorištu zaraze korona virusom - napisali su Latam i Vilson u studiji koju su 15. jula objavili na svojoj veb stranici.

Latam je izjavio za New York Post, kako smatra da je virus gotovo sigurno pobegao iz laboratorije u Vuhanu.

U aprilu 2012. godine, šestoro rudara u rudniku Mojiang u pokrajini Junan na jugozapadu Kine razboleli su se nakon što su 14 dana čistili izmet šišmiša. Trojica su umrla. U svom magistarskom radu Li Ksu, koji je lečio rudare, opisuje kako su rudari imali visoku temperaturu, suvi kašalj, bol u mišičima i ponekad glavobolju, a sve su to simptomi koji se danas povezuju s Kovidom-19.

Način lečenja bolesnih rudara bio je sličan tretmanu ljudi obolelih od Covida - respirator, steroidi, antibiotici i razređivači krvi. Nakon što rudari testirani na hepatitis, denge groznicu, pa čak i HIV, a rezultati su bili negativni, lekar je konsultovao razne specijaliste iz cele Kine, uključujući Zonga Nanshana, čoveka koji je odigrao ključnu ulogu u zaustavljanju epidemije SARS-a 2003.

- To ukazuje da je bolest šestorice rudara predstavljala veliku zabrinutost i smatralo se da je SARS korona virus uzročnik bolesti - napisali su Latam i Vilson.

Institut u Vuhanu je analizom uzoraka tkiva zaključio da je izvor zaraze verovatno od kineskog šišmiša, navodi se u radu.

Latam i Vilson veruju da se virus u organizmu rudara razvio u Sars Cov-2, neobični patogen korona virusa koji se lako prenosi među ljudima, te da su uzorci nekako pobegli iz laboratorija prošle godine i uzrokovali pandemiju neviđenih razmera.

Iako su naučnici u laboratoriju u Vuhanu uzeli uzorke korona virusa od šišmiša u istom rudniku, propustili da uvide povezanost s događajima 2012, rekao je Latam za New York Post.

Ši Zhengli, virusološkinja iz vuhanske laboratorije, poznata kao 'žena šišmiš' zbog opsežnog istraživanja o koronavirusu koji potiče od slepih miševa, izjavila je u junu za Scientific American da su rudari preminuli od gljivične infekcije. Istakla je da bi bilo pitanje vremena kada bi se rudari zarazili korona virusom da rudnik nije odmah zatvoren.

- U oknu rudnika strašno je zaudaralo, kao u paklu. Pećina je bila zatrpana izmetom šišmiša - rekla je.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    17. avgust 2020 | 09:05

    A ja sve mislim da nas truju.

  • Fil

    17. avgust 2020 | 08:54

    Ja mislim da je krenulo od tropskog guštera. Onda je guštera ujeo komarac. Onda je komarac ujeo ronioca. A ronioc je nastavio da prenosi zarazu. Zato se i zove ko-rona.

  • Istina

    17. avgust 2020 | 10:00

    Ameri stalno raznim verzijama pokušavaju da prikriju istinu da su oni pustili virus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA