Lukašenko se stvarno sprema za ulazak NATO-a u Belorusiju, naredio vojne vežbe na granici

Vojska Belorusije je pojačala vojnu aktivnost poslednjih dana na granicama

  • 28
Tenkovi Ilustracija, Printskrin: Youtube/Atmosferci

Vlasti u Belorusiji najavile su da će sprovesti velike vojne vežbe na granicama zemlje sa Litvanijom i Poljskom. Kako javljaju svetski mediji, vojnici će se tokom vežbe fokusirati na protivvazdušnu odbranu.

Prema pisanju “Raša tudej”, u ovim vežbama učestvuju pripadnici PVO, RPVO, kao i desantni timovi i tenkovske brigade, a biće održane u periodu od 17. do 20 avgusta u regionu Grodno. Operacija će biti organizovana blizu grada Astravjets, nedaleko od beloruske nuklarne elektrane koju vlasti te zemlje grade u dogovoru sa Rusijom.

Vojska Belorusije je pojačala vojnu aktivnost poslednjih dana, a ova odluka dolazi u jeku masovnih protesta koji su počeli od prošle nedelje posle predsedničkih izbora u Beloruiji, na kojima je aktuelni lider Aleksandar Lukašenko osvojio 80,80 odsto glasova što mu je šesti mandat.

U nedelju su Lukašenkove pristalice održale miting podrške tom lideru, a predsednik Belorusije im se tada obratio i kazao da bi ponavljanje izbora u toj zemlji “predstavlja smrt države”.

- Rukovodstvo NATO traži od nas da održimo nove izbore. Ukoliko bismo im ispunili želju bila bi to smrt naše države, izjavio je juče Lukašenko, a prenosi TASS.

Lukašenko je rekao da neće dozvoliti predaju Belorusije ni po cenu sopstvenog života.

- Zajedno sa vama, uprkos svim poteškoćama i nevoljama, izgradili smo divnu zemlju. Kome ste vi odlučili da je predate? Ukoliko bilo ko pokuša da preda ovu zemlju suprotstaviću se tome, makar i mrtav - rekao je Lukašenko i klekao u znak zahvalnosti pred svojim pristalicama koji su se okupili na trgu Nezavisnosti u Minsku.

- Hvala vam. Prvi put u svom životu sam na kolenima, pred vama. Vi ste to zaslužili - zaključio je Lukašenko.

Obraćajući se svojim pristalicama, Lukašenko je rekao da je NATO rasporedio avione i tenkove na samo 15 minuta od zapadne granice Belorusije.

- Tenkovi i avioni su na 15 minuta od naših granica... Povećava se vojna snaga na zapadnim granicama naše države - rekao je predsednik Belorusije.

Protesti i nezadovoljstvo građana

Nezadovoljni građani smatraju da je Lukašenko lažirao izbore, te su izašli na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo. Evropska unija ranije se oglasila i istakla da ne priznaje predsedničke izbore, jer smatra da su bili nelegalni i da nisu bili slobodni. Takođe, EU je oštro kritikovala reakciju beloruske policije, koja je brutalno odgovorila na okupljanje demonstranata.

Gnev beloruske i svetske javnosti dodatno je povećala smrt demonstranta Aleksandra Taraikovskog, koji je navodno nastradao kada mu je eksplozivna naprava pala na ruku. Međutim, na društvenim mrežama pojavio se video snimak koji je demantovao navode zvaničnika.

Video: Oklopna vozila i hapšenja posle izbora u Belorusiji: Minsk žarište sukoba policije i demonstranta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    17. avgust 2020 | 10:22

    Па ако погледамо Либију, НАТО је војно учествовао у рушењу легитимно изабране власти ... ничим изазвани. У Сирији такође НАТО учествује војно иако то проузрокује велике миграције које сметају грађанима ЕУ који и даље ништа не предузимају по питању својих државника.

  • nikolas

    17. avgust 2020 | 13:36

    KO SE NEBI PLASIO NATO KRVOLOKA NA SVOJOJ GRANICI KAD SU VIDELI KAKO SU SRBE KLALI I VADILI IM ORGANE -GADJALI VRTICE,BOLNICE,PORODILISTA I SRUSILI JEDNU SUVERENU DRZAVU SAMO DA BI JE OKUPIRALI!! LUKASENKO MORA BITI SPREMAN ZA RAT !!!

  • Ilija Cvorovic

    17. avgust 2020 | 12:00

    Mozes vezbati koliko hoces kad te gadja iz koje god hoce zemlje, kao sto su nas npr. iz Italije, sa kim da se boris, nemaju ti petlju za kopnene napade nego samo iz trecih zemalja te bombarduju ili iz aviona sa ogromnih visina do kojih ne mozes da dobacis ni jednim oruzjem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA