"Kina je kreirala koronu u vojnoj laboratoriji, SZO zataškala slučaj": Kineska lekarka o pandemiji

Li-Meng Jan otkrila kako se domogla Sjedinjenih Američkih Država, gde je otkrila kako je korona virus navodno nestao

  • 30
Li-Meng Jan, Li Meng Jan Foto: Prinscreen/Youtube/ Fox News

Kineska doktorka Li-Meng Jan, koja je pobegla iz otadžbine jer je dobijala pretnje, tvrdi da je korona virus nastao u vojnoj laboratoriji, te da je Svetska zdravstvena organizacija od ranije skrivala da je reč o napravljenoj infekciji.

Li-Meng Jan, čiji su porodica i prijatelji bili ispitivani i navodno im je prećeno od strane članova Komunističke partije, postala je uzbunjivač pošto je prebegla u Sjedinjene Američke Države.

Ona je otkrila da je virus namerno napravljen u jednoj od laboratorija prilikom eksperimenta sa korona virusima na slepim miševima, ali je Kina demantovala njene tvrdnje.

Kako je sve krenulo

Radila je kao virusolog prošlog decembra na Univerzitetu u Hongkongu u laboratoriji za javno zdravlje, koja je ujedno i centar SZO za proučavanje infektivnih bolesti. Njen pretpostavljeni, profesor Leo Pun, zamolio ju je da istraži misteriozno žarište virusa jako sličnom SARS-u u kineskom gradu Vuhan, iz kog je krenula pandemija korona virusa. Profesor Pun je, inače bio jedan od naučnika koji je svojevremeno 2003. godine učestvovao u otkrivanju genoma virusa SARS.

Kako javljaju svetski mediji, ono šta je otkrila dr Jan zvanični Peking je ignorisao i zataškao. Ona je navodno još u januaru znala da su se pojavila žarišta u Vuhanu, gde je došlo do prenosa virusa sa čoveka na čoveka među porodicama. Takođe, znala je da u tom gradu postoji veći broj zaraženih nego što su to zvanični podaci govorili.

- Nisu želeli javnu diskusiju, samo su govorili ljudima da ne brinu - ispričala je Jan za “Fox news” i kazala da je bila laž da je virus krenuo sa pijace u Vuhanu.

Kako kaže, dr Jan nije bila jedini medicinski radnik koji je želeo da javnosti predoči istinu o korona virusu. Osam doktora uhapšeno je 23. januara zbog upozorenja o korona virusu koje su delili na društvenim mrežama, navodeći da “šire neistine”. Zatim je jedan od uzbunjivača, dr Li Venlijang preminuo 7. februara.

Lombardija i “Diamond Princess”

Dr Jan je shvatila da nešto mora da učini pošto je počelo globalno širenje koronavirusa, odnosno žarišta u Lombardiji, Italiji, kao i na kruzeru Diamond Princess koji je tada pristao u luku u japanskom gradu Jokohama. Zatim je virus “buknuo” u Severnoj Koreji, Iranu, Bliskom istoku itd.

Kako je počeo da raste broj mrtvih, ona je shvatila je imala znanje o ovom virusu, te da navodno njena država pokušava sve da zataška. Kako navode strani mediji, doktorima je rečeno da daju dijagnozu za pacijente koji su samo povezani sa pijacom u Vuhanu.

- Shvatila sam da je ovo uzbuna za ceo svet. Nisam mogla više da ćutim - ispričala je ona za američku TV mrežu.

“Ćuti i budi oprezna”

Kako kaže, u više navrata pokušala je da prijavi svoja otkrića, a jedan od nadređenih joj je rekao da “ćuti i bude oprezna”.

Užasnuta činjenicom da ima informaciju koja bi mogla da spasi živote, 36-godišnja doktorka odlučila je da pobegne u Sjedinjene Američke Države. Bila je to teška odluka, jer je udata, ali i ćerka jedinica oca inženjera i majke učiteljice.

Znala je da ako ode da nikada više neće moći da vidi svoju porodicu, te da će možda da ih kazne zbog njenog bekstva i državne tajne koje je otkrila. Kako kaže, znala je da će verovatno biti ubijena ukoliko otkrije informacije dok je u Kini.

Lažov i izdajnik

Preplašena i sa malim koferom, ona je avionom 28. aprila stigla u Los Anđeles, gde je vlastima ispričala svoju priču i tražila dozvolu da može da ostane u Americi.

U isto vreme, njena kancelarija i kuća su pretreseni, a vlasti su navodno pretile njenim bližnjima. Čak su roditelji bili primorani da kažu da je lažov i izdajica.

Demanti Univerziteta Hongkong

Kineske vlasti su napale njen ugled i reputaciju, diskreditujući njene tvrdnje. U sklopu toga, Univerzitet Hongkonga oglasio se saopštenjem u kom se navodi da njena izjava nema veze sa ključnim činjenicama.

- Dr Jan nikada nije vršila istraživanje prenosa virusa sa čoveka na čoveka u periodu od decembra 2019. do januara 2020. godine. Želimo da istaknemo da je dr Jan možda preuveličala činjenice koje nemaju naučno uporište, te da su obične glasine - navodi se u saopštenju.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 0008034

    17. avgust 2020 | 18:02

    Klasika. Proda se kaubojima i onda pljuje svoju drzavu.

  • Antun pokatoliceni srbin

    17. avgust 2020 | 17:37

    Odakle ova laje I ona je dobro potplacena svi bi mi tako pricali da neko dade sto hiljada dolara.

  • Mimi

    17. avgust 2020 | 17:23

    Zašto me ne čudi da je postala uzbunjivsč baš u SAD? Toliko je providno da mi se već gade njihove pokvarene igre. Pa zar iko, bar od nas, poučen našim iskustvom, može poverovati njihovim marifetlucima. Samo se setite Račka i Markala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA