Države koje predvode žene bolje reagovale na pandemiju korona virusa

Analzia 194 zemlje, koju je objavio Centar za ekonomsku politiku i Svetski ekonomski forum, sugeriše da je razlika stvarna i da se "može objasniti proaktivnim i koordinisanim odgovorima" koje su usvojile liderke

  • 2
Angela Merkel, Tsai Ing Wen, Sanna Marin, Sana Marin, Jacinda Ardern, Džasinda Ardern Foto: Wikimedia Governor-General of New Zealand/Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia/Office of the President, Republic of China (Taiwan), Tanjug/AP

Države na čijem čelu su žene imale su "sistematski i značajno bolji" odgovor na epidemiju korona virusa Kovid-19, pokazalo je novo istraživanje. Prema podacima studije, u ovim zemljama bilo je upola manje smrtnih slučajeva u odnosu na one države koje su vodili muškarci.

Uspesi liderki kao što su nemačka kancelarka Angela Merkel, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, danska premijerka Mete Fredriksen, tajvanska Tsaj Ing Ven i finska Sana Marin privukli su mnogo naslova, ali malo akademske pažnje, prenosi Gardijan.

Analzia 194 zemlje, koju je objavio Centar za ekonomsku politiku i Svetski ekonomski forum, sugeriše da je razlika stvarna i da se "može objasniti proaktivnim i koordinisanim odgovorima" koje su usvojile liderke.

Čak i nakon što su su Nemačka, Novi Zeland i SAD (predvođenje muškarcem), zemlje često uzimane u obzir za istraživanja, uklonjene iz statistike, studija je utvrdila da je relativni uspeh ženskih lidera amo ojačan.

- Naši rezultati jasno pokazuju da su liderke brže i odlučnije u reagovale u pogledu potencijalne smrtnosti od korona virusa. U skoro svim slučajevima stupile su u blokadu mnogo ranije od zemalja koje predvode muškarci. Iako ovo može da ima dugoročne ekonomske implikacije, svakako je pomoglo tim zemljama da spasu živote, o čemu svedoči znatno manji broj smrtnih slučajeva u tim zemljama - rekla je Suprija Garikipati, ekonomistikinja sa Univerziteta u Liverpulu.

Danska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dvoje istraživača analiziralo je različite reakcije do 19. maja, uvodeći brojne varijable kako bi pomogli u istraživanju i izvukli pouzdana poređenja između zemalja.

Među podacima zatmatrani su BDP, ukupna populacija, gustina naseljenosti i udeo starijeg stanovništva, kao i godišnja potrošnja na zdravsto po glavi stanovnika, otvorenost za međunarodna puto9vanja i nivo rodne ravnopravnosti u društvu uopšte.

Budući da su samo 19 od skoro 200 zemalja vodile žene, autori su stvorili i takozvane "najbliže susede" kako bi nadoknadili malu količinu uzorka, uparivši Nemačku, Novi Zeland i Bangladeš sa Britanijom, Irskom i Pakistanom koje predvode muškarci.

- Ova analiza jasno potvrđuje da, kada se zemlje koje vode žene uporode sa zemljama sličnim njima po čitavom nizu karakteritika, one rade volje, da imaju manji broj smrtnih slučajeva i manje zaraženih - navodi Garikipati.

Dodala je da su liderke bile svesne rizika kada su svoje zemlje "zaključale" pre svih, što takođe sugeriše da su one spremnije da rizikuju i u domenu ekonomije.

Video: Svi pojurili da se testiraju otkako je Crna Gora otvorila granice: Nikada veća gužva ispred Torlaka

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    18. avgust 2020 | 20:41

    Gde ova spodoba kvari fotografiju one lepse zene na zene lice

  • Dejan

    18. avgust 2020 | 18:54

    Onaj ko je napisao ovaj tekst zaboravio je da u njega uvrsti i premijerku Norveske Ernu Solberg.Od svih navedenih zemalja Norveska ima najmanje obolelih i preminulih i zemlja nije imala restriktivne mere poput zatvaranja i sl.Takodje od prvog dana pandemije niko nije koristio maske jer su preporuke vlade blle da nisu potrebne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA