≫ 

Vojska se digla i uhapsila predsednika i premijera: Šta znamo do sada o državnom udaru u Maliju

Vojnici su zatvorili granice i uveli policijski čas

  • 1
Mali, pobuna u Maliju Foto: Tanjug/AP

Veliku pažnju svetske javnosti privukli su događaji u Maliju, pošto su pobunjenici uhapsili predsednika i premijera te države, Ibrahima Bubakara i Bubu Sisea.

Naime, grupa oficira iz redova vojske izvršili su pobunu u bazi u blizini prestonice Bamako tako što su lišili slobode Bubakara i Sisea, ali i još neke funkcionere. Do pobune je došlo kao odgovor na političku krizu u zemlji, a opozicioni aktivisti su u više navrata optuživali Bubakara da nije uspeo da obuzda ekonomski pad, povrati bezbednost i zauzda korupciju.

Pored Bubakara i Sisea, predsednikov sin koji je prvi čovek skupštine je takođe uhapšen, a slobode su lišeni i ministri spoljnih poslova i finansija.

Bubakar je u sredu ujutru podneo ostavku pošto je uhapšen, istakavši da raspušta parlament i vladu.

- Ne želim da bude prolivena krv kako bih ostao na vlasti. Želim da objavim da sam napustio funkciju predsednika i zahvaljujem se građanima Malija na podršci i ljubavi koju su mi godinama pružali - kazao je sada već bivši predsednik te afričke zemlje.

Kako navode svetski mediji, do ovog saopštenja Bubakara došlo je posle izveštaja da je pobunu poveo pukovnik Malik Dijav iz vojne baze Kati zajedno sa generalom Sadijom Kamarom.

Oni su formirali Nacionalni komitet za spasavanje naroda (CNSP) koji je odlučio da “preuzne odgovornost pred narodom i istorijom”, kazao je Ismail Vag, zamenik načelnika vazdušnih snaga zemlje. Vojska je obznanila da su zatvorene granice i da je uveden policijski čas.

EU i UN osudile pokušaj državnog udara

Kako piše “Sputnjik” ranije je objavljeno da su vojnici preuzeli kontrolu nad prestonicom Bamakom i obećali da će “u razumno vreme” biti obavljena politička tranzicija, odnosno da će biti organizovani izbori. Svet su obišle slike na kojima je narod Bamaka izašao na ulice da proslavi hapšenje državnika te zemlje.

Glavni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš je u međuvremenu tražio da se lideri te afričke države puste na slobodu i da se odmah “uspostavi ustavni poredak u zemlji”. Predsednik Komisije afričke unije Musa Faki Mahamat osudio je hapšenje Bubakara i Sisea, a kritikama se pridružio i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel.

On je objavio na društvenoj mreži tviter da Unija “oštro osuđuje pokušaj državnog udara i ne priznaje bilo kakve protiustavne promene”.

- Ovo ne može da bude odgovor na duboku socijalno-političku krizu koja mesecima traje u Maliju - objasnio je Borel.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će održati hitan sastanak povodom dešavanja u ovoj zemlji na zahtev Francuske i Nigera. Takođe, Ekonomska unija zapadnih afričkih zemalja saopštila je da je15 članica zatvorilo granice sa Malijem i da su suspendovale finansijske transakcije

Mali je bio francuska kolonija u periodu od 1880. do 1960. godine kada je ta zemlja proglasila nezavisnost.

Video: Juriš na predesedničku palatu

(M. Lj)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA