≫ 

Putin i Lukašenko opet razgovarali: "Vladimire, odmah zovi Merkelovu"

Predsednici Rusije i Belorusije u telefonskom razgovoru razmatrali "dalje korake" oko krize

  • 22
Alexander Lukashenko, Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Belorusija je u žiži svetske javnosti pošto se danima posle izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko održavaju protesti na kojima je bilo sukoba policije i demonstranata koji ne priznaju njegovu pobedu.

Suočen sa brojnim izazovima predsednik Aleksandar Lukašenko danas je ponovo zatražio pomoć od svog ruskog kolege Vladimira Putina.

Natalija Ejsmont, portparolka predsednika Belorusije, saopštila je da Lukašenko ponovo razgovarao telefonom sa Putinom i da su dvojica predsednika u razgovora govorili o akcijama u okviru sporazuma Saveza Rusije i Belorusije, uključujući i Organizaciju dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Prema njenim rečima, lideri sve zemlje su nekoliko puta razgovarali telefonom, a poslednji razgovor je održan danas.

Ona je istakla da je Lukašenko zamolio ruskog lidera da prenese molbu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se ne meša u poslove Belorusije.

- Glavna stvar koju želimo jeste da Zapad ne podržava one koji destabilizuju situaciju u Belorusiji. Polazeći od toga, predsednik naše zemlje zamolio je svog ruskog kolegu da prenese gospođi Merkel da se Nemačka i cela Zapadna Evropa ne mešaju u unutrašnje poslove Belorusije, što je sada slučaj - rekla je portparolka Lukašenka.

Podsetimo, nekoliko dana nakon što su počeli protesti u Belorusiji, stigla je vest da je Putin pristao da ponudi bezbednosnu pomoć u slučaju spoljnih vojnih pretnji.

Putinova ponuda zabrinula je brojne svetske sile, a Zapad je uveren da je ruski predsednik spreman da ponovi ukrajinski scenario u Belorusiji ukoliko Lukašenko podnese ostavku.

Dok čitav svet čeka da vidi Putinov naredni potez povodom krize u Belorusiji, Putin daje jasne signale da će zaštititi Lukašenka.

Predsednik Rusije je o situaciji u Minsku juče razgovarao sa svojim kolegama iz Nemačke i Francuske i upozorio i Angelu Merkel i Emanuela Makrona da bi svaki pokušaj mešanja stranih sila u političku krizu u Belorusiji bilo kontraproduktivno.

On je, u odvojenim telefonskim razgovorima, upozorio nemačku kancelarku i francuskog predsednika da bi svaki "strani pritisak" na vlasti u Minsku bio neprihvatljiv.

Putin ih je podsetio da su Rusija i Belorusija formalno vojni i politički saveznici.

Prema navodima nemačkih medija, Merkela mu je na ovo poručila da Lukašenko i njegova svita moraju da prestanu sa upotrebom nasilja nad građanima koji mirno protestuju i da otpočne dijalog sa opozicijom.

- Ona je zatražila i da Lukašenko podhitno pusti na slobodu političke zatvorenike - tvrde izvori.

Video: Belorusija: Sukobi na ulicama Minska nakon raspisivanja predsedničkih izbora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa car

    19. avgust 2020 | 15:22

    Ne daj se Luka! , kao sto si ti bio uz nas za vreme bombardovanja , tako smo mi uz tebe sada . Ne dozvoli da Belorusi postanu robovi zapada kao sto smo mi postali 5. Oktobra.Neka ti Gospod Isus Hristos da snagu da odoliš zlu.

  • Eubot

    19. avgust 2020 | 14:18

    Zajedno braco pravoslavna protiv nasih domacih,evropskih I svetskih fasista,zivelo pravoslavlje neka umru dusmani.

  • Ja

    19. avgust 2020 | 14:57

    Napred drug Lukašenko! Вперёд товарищ Лукашенко! Uvek smo sa tobom, brate naš pravoslavni! Мы всегда с тобой, брат наш православный! 🇷🇸🇷🇺🇧🇾

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA