≫ 

Vanredna situacija u Kaliforniji: Požari divljaju i u Kanadi, naređena evakuacija

Najmanje 33 požara zahvatila su više od 141.000 ari zemljišta u severnom delu Kalifornije, a najveći među njima podeljeni su u tri zone

  • 0

Na severu Kalifornije od ponedeljka gori na desetine požara, koji su izbili i rasplamsali se zbog velikog toplotnog talasa i jakih vetrova. Požari prave probleme i u Kanadi gde je evakuisano na stotine ljudi.

Zbog požara, koji su podeljeni u tri zone u Kalifonriji, izdata je naredba o evakuaciji stanovništva u pojedinim područjima, dok je guverner Kalifornije Gavin Njusom u utorak proglasio vanrednu situaciju na teritoriji čitave države.

Najmanje 33 požara zahvatila su više od 141.000 ari zemljišta u severnom delu Kalifornije, a najveći među njima podeljeni su u tri zone.

Jedna zona obuhvata okruge Napa, Sonoma i Solano, u kojima gori osam velikih požara koji se rasprostiru na preko 46.000 ari zemljišta. Tu spada i grad Vakavil, u kojem je proglašen crveni alarm, a evakuacija stanovništva je u toku.

Okrug Santa Klara čini drugu zonu požara, koji su zahvatili oko 85.000 ari zemljišta. U ovom okrugu gori 20 požara, u kojima su najmanje dva vatrogasca povređena.

Treća zona obuhvata okruge San Mateo i Santa Kruz, u kojima gori pet požara na površini od 10.000 ari. Oko 600 vatrogasaca i sedam helikoptera uključeno je u gašenje požara. Tri osobe koje su među prvima angažovane u ovoj akciji su povređene.

Zbog požara došlo je do nestanka struje, koja je i namerno isključena kako bi se sprečilo dalje širenje vatre, dok se elektroenergetska mreža bori da održi korak sa potražnjom, piše CNN.

Kalifornija požar Foto: Tanjug/AP

Požari besne u Kanadi, naređena evakuacija

Stotine stanovnika južne regije Okanagan u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija su izmesteni iz svojih domova, a hiljade njih mora biti spremno da ih napuste u kratkom roku kako se požari sire.

Plamen je izbio u utorak popodne na istočnoj strani jezera Skaha i prosirio se sa 250 hektara na oko 10 kvadratnih kilometara za samo nekoliko sati.

Na teritoriji regije Okanagan naređeno je stanarima 319 domova da odmah napuste svoje kuce.

Grad Pentikton je izdao upozorenje za evakuaciju za gotovo 3.700 domova na jugoistočnoj strani, bliže jezeru Skaha.

Gotovo 100 požara besni u Britanskij Kolumbiji nakon oluje praćene grmljavinama u nedelju uveče.

Oluji je prethodio toplotni talas koji je danima "harao" južnim delom ove pokrajine.

Video: U centru stravičnog požara u Kaliforniji: Našao se usred pakla i sve to snimio!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA