Venecuela podržala Belorusiju: "Napadi na našu zemlju po istom scenariju"

Šef venecuelanske diplomatije je potvrdio da Belorusija ima „podršku vlade i predsednika Venecuele u ova teška vremena“

  • 10
Lukasenko, Belorusija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa izrazio je podršku Belorusiji, rekavši da se zemlje suočavaju sa sličnim napadima.

- Belorusija i Venecuela se suočavaju sa sličnim napadima koji se odvijaju prema istom scenariju - rekao je Areasa za vreme ceremonije dodele ordena beloruskom ambasadoru Olegu Paferovu, prenosi Sputnik.

Šef venecuelanske diplomatije je potvrdio „podršku vlade i predsednika Venecuele u ova teška vremena“.

Politička kriza u Venecueli traje od 2013. godine, nakon smrti predsednika zemlje Uga Čaveza.

Predsednički izbori u Venecueli održani su 2018. godine, a rezultate izbora nisu priznale mnoge zemlje. U januaru prošle godine u Venecueli su počeli masovni protesti nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro položio zakletvu. Njegova ovlašćenja je priznao niz zemalja, među kojima i Rusija. Za privremenog predsednika zemlje proglasio se Huan Gvaido.

Protesti u Belorusiji

Podsetimo, u Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko.

Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu.

Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Video: Situacija u Minsku se ne smiruje: Građani i dalje na ulicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    20. avgust 2020 | 13:22

    Nisam za one koji dugo vladaju u uređenim i ekonomsko stabilnim zemljama ali jesam za one koji su protiv toga da budu teren gde će te velesile da sprovode svoju moć preko plaćenika i gomile dolara zaliveni krvlju nevinog i naivnog naroda. Gde stranci ulažu početni kapital a izvuku stotinu puta više od uloženog. Zar naša Srbija tu nije za primer. Strana firma plaća našeg radnika 400€ a u svojoj 3000€. Zamislite koju je dobit iz Srbije izvukao US Stil iz Smedereva i Šapca za deset godina eksploatacije zatečene rudne sirovine? Kad su sve potrošili digli rep i Srbijo adio.

  • Euklown

    20. avgust 2020 | 14:33

    I Srbija je uz Belorusiju velika podrska izabranom coveku ko je dobio 80% glasova nece li mozda da im zapad nametne spednju kao sto je kod njih.

  • nikolas

    20. avgust 2020 | 17:46

    NECE BITI NATO OKUPACIJE BELORUSIJE I NOVOG PREDSEDNIKA MARIONETE ZAPADA NA VELIKU ZALOST RUSOFOBA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA