Procurili snimci mučenja u pritvoru: Slovaka gušili kao Flojda, policajac salutirao kao nacista

Jozef Čovanec uhapšen je 2018. godine na aerodromu Šarloa pošto je napravio pometnju na letu

  • 0
Belgija Foto: Printscreen/Twitter/@AiphanMarcel

Supruga jednog Slovaka koji je preminuo dok je bio u pritvoru u belgijskoj policiji, traži da se pokrene nova istraga pošto su se pojavili snimci kako su se organi reda odnosili prema žrtvi.

Jozef Čovanec uhapšen je 2018. godine na aerodromu Šarloa pošto je napravio pometnju na letu. Kada je bio uhapšen, navodno je udarao glavom o zid ćelije do te mere da je počeo da krvari. Grupa policajaca ušla je u ćeliju i oborila ga na zemlju. Čovanec je zatim odveden u bolnicu, ali je upao u komu i preminuo je sledeći dan.

Na novim fotografijama koje su objavljene vidi se nekoliko policajaca koji se smeju tokom incidenta, dok je jedan od pripadnika organa reda pokazao nacistički pozdrav. Takođe, kamere su snimile jednog policajca kako je sedeo 18 minuta na grudnom košu Slovaka.

Smrt Čovaneca izazvala je pravljenje paralela sa pogibijom Džordža Flojda, koji je preminuo pošto je policajac držao više od osam minuta koleno na njegovom vratu, posle čega se udavio.

- Želim da znam šta se desilo i zašto su se policajci ponašali na ovakav način - kaže Čovanecova supruga Henrijeta za lokalni list “Het Laatse Nieuws” koji je došao u posed snimaka.

Ne zna se šta mu se desilo

Čovanec je bio vlasnik kompanije koja je regrutovala slovačke radnike da rade na građevinskim projektima u Belgiji, te je poslom često putovao u tu zemlju. Njegova porodica je rekla da ne zna šta je razlog za njegovo ponašanje kada je bio u pritvoru, a autopsija je utvrdila da nije bio pod uticajem droge i alkohola, prenosi BBC.

- Nešto se dešavalo sa mojim suprugom, nije se osećao dobro, a policija ga je ignorisala cele noći. Kada su videli krv, trebalo je da mu pruže prvu pomoć. Umesto toga, gomila njih je sela na njega, nije mogao da diše - kaže Henrijeta.

Istraga u vezi ovog incidenta traje i dve godine posle smrti, a Čovanecova supruga je tražila da novi sudija preuzme slučaj. Tužilaštvo u gradu Šarloa saopštilo je da su ispitani policajci koji su učestvovali u incidentu, ali je dodao da je “došlo do odlaganja zbog pandemije korona virusa”.

U međuvremenu, policajac koji je pokazivao nacistički pozdrav trebalo bi od 20. avgusta da dobije otkaz, javlja list “Sudpresse”.

Video: Vi ste ga upravo ubili: Procureo još jedan snimak ubistva Džordža Flojda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA