≫ 

Čovek koji je stvorio Trampa uhapšen zbog milionske prevare

Benon je uhapšen u Njujorku

  • 2
Stiv Benon, Steve Bannon Foto: Tanjug/AP

Stiv Benon, nekadašnji savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, uhapšen je zbog sumnje da je proneverio više miliona dolara, javljaju svetski mediji.

Benon i još tri osobe se terete da su onlajn vodili kampanju "Izgradi zid" skupljali novac i prevarili na stotine hiljada donatora.

Oni se terete da su pokrenuli kampanju za izgradnju zida na južnoj granici SAD, i tako prikupili više od 25 miliona dolara.

Oni su rekli da se novac skuplja kako bi se Trampu pomoglo da održi obećanje date u kampanji da će izgraditi zid na granici sa Meksikom. Umesto toga, navodi tužilac, jedini koji su profitirali iz svega su Benon i njegova svita.

Veruje se da su nekadašnji glavni strateg Bele kuće i trojica njegovih saradnika prikupljeni novac podizali i potom ga nenamenski trošili.

- Optuženi su proneverili stotine hiljada donatora, koristeći svoj interes za finansiranje pograničnog zida za prikupljanje miliona dolara, pod lažnim izgovorom da će sav taj novac biti utrošen na izgradnju zida na granici - rekao je tužilac.

Oni su sve vreme tvrdili da Brajan Kolfaž, koji se vodio kao osnivač i javno lice kampanje, od toga neće zaraditi ni cent. Potom su, kako navodi tužilac, osmislili šemu koja je omogućila da se Kolfaž domogne novca i to u iznosu od nekoliko stotina hiljada dolara, koji je trošio na raskalašan život.

Kolfaž (37) inače vetaran je krajem 2018. godine pokrenuo kampanju na GoFundMe kako bi se prikupio novac za izgradnju zida na granici SAD i Meksika.

On je kampanju pokrenuo u trenutku kada je došlo u zastoju finansiranja vlade, kada je Tramp tražio da se prabaci dodatan novac kako bi se nastavilo sa izgradnjom zida. Svi su ubrzo čuli za kampanju i stotine hiljade ljudi krenulo je da uplaćuje novac.

- Tada je GoFundMe zapretio da će obustaviti prikupljanje novca za izgradnji zida ukoliko Kolfaž ne registruje neprofitnu organizaciju na koju će biti prebačen sav novac.

Video: Tramp nije hteo da se rukuje sa predsednicom parlamenta, pa mu je pocepala govor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot

    20. avgust 2020 | 18:11

    Verovatno bi i Trampovu mamu u nesto umesali da je krala, prala pare ili diletovala nesto da je ziva ! Ali nije nemoguce da ce biti takvih navoda do novembra kad su izbori!

  • Enee

    20. avgust 2020 | 17:24

    Hoću ja da proneverim vise miliona dolara,evra,funti sve jedno,kako se to radi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA